19 Март 2024 г. Вторник

Поставени детонатори са предизвикали взрива, твърди собственикът на завода и вижда връзка с изборите

2014-10-08 11:41:59
За да се случи взрив като този в унищожения цех трябва да има външна намеса. Имало е няколко междинни детонатора с голяма мощност в помещението. Знам как се прави и за съжаление много хора знаят, каза в интервю за "Нова телевизия" собственикът на завод "Миджур" в Горни Лом Валери Митков.

Според него фактът, че това се случва, когато цялото ръководство е било там, буди въпроси. "Защо точно преди изборите се случи това? Трудно се дават отговори, но личното ми впечатление е, че това е саботаж", допълва Митков. Той пояснява, че не може да си представи кой болен мозък може да направи такова нещо.

В случайния характер на взрива публично първи се усъмни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изборната нощ. Той каза, че трагедията е сложила отпечатък върху изборите, но отказа да коментира кой би могъл да стои зад организацията. В интервю за "Труд"Не е случайност тоя взрив! Траурът повлия на изборите. Интереси! Каква работа? Никой няма да прати детето си в тая фабрика, ако знае, че там има опасност. Не злато, не пари, ами изумруди и диаманти да има, няма да пратиш близките си във фабриката."

Не е възможно една мина да взриви всичко, тя би убила двама-трима души, каза още Митков. Според него загиналите в цеха с професионалисти, които си разбират от работата и вярва в тях. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога", казва Валери Митков в отговор на въпрос.

Според него никога в завода не е имало 800 000 мини, както се твърди, като дори в цяла България не могат да се открият толкова. Той отрича твърденията, че е близък с президента между 2002 и 2012 година Георги Първанов.

Валери Митков не скрива, че се е виждал с него и че в качеството си на президент Първанов е присъствал на откриването на обновения завод "Миджур" преди години. "Той дойде, защото това е една от малкото инвестиции в Северозападна България и се създадоха работни места", каза Митков.

Собственикът на взривилия се цех отрече и твърденията, че хората са работили при лоши условия и са взимали ниски заплати. "Реалната работна заплата варира между 600 и 700 лева, а не, както се твърди, 250 лева", каза Валери Митков.

Една мина може да взриви всичко, твърди експерт
Също по "Нова телевизия" бившият зам.-министър на отбраната и експерт по взривове Валентин Радев обаче обори твърдението на собственика на "Миджур". Той каза, че е напълно възможно една мина да се взриви всичко в цеха. "Видяхме го на Петолъчката, в Челопечене, там е станало точно така. Тук разстоянието между отделните взривили се вещества е много по-малко", поясни експертът.

Радев, който е бил сред хората направили огледа на мястото на взривилия се цех, допълни, че в него е имало неправомерни количества взривове, за които Валери Митков вероятно не е знаел. "В сградата е трябвало да има 50 - 100 кг взрив, но ние видяхме четири-пет кратера, тоест имало е на няколко места такива вещества, включително от вече утилизирани мини", поясни експертът.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати