Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Май 21
Начало arrow България arrow Край на сагата „Св. Ал. Невски”, доволни президент, премиер и патриарх

Край на сагата „Св. Ал. Невски”, доволни президент, премиер и патриарх

  Print E-mail
2014-10-08 11:31:18
източник: news.bg

Една 100-годишна сага намери своя логичен финал - най-послеБългарската православна църква получи собствеността върху катедралния храм „Св. Александър Невски".

На тържествена церемония в гранитна зала на Министерски съвет служебният премиер Георги Близнашки връчи акта за собственост на българския патриарх Неофит. На знаменателното събитие присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев, членовете на служебния кабинет, както и представители на висшето ни духовенство.

Проф. Близнашки изтъкна днешния акт като исторически и катопризнак на добра воля от страна на държавата. Тази сага със собствеността на църквата продължава близо 100 години, подчерта премиерът. Според него особено драматични били дебатите по тази тема в последните 25 години. Най-накрая бе намерена добра воля този проблем да бъде решен, отчете Близнашки.

По думите му, този акт също така показва доброто сътрудничество между държавата и църквата. С този акт държава и църква си подадоха ръка, това е държавническо отношение към духовните устои на нашата нация, отчете Близнашки.

На свой ред българският патриарх Неофит изтъкна, че е вековна традиция всяка християнска държава и всяка самостойна църква да има в столицата си един централен представителен храм, където под ръководството на патриарха да се отбелязват най-значимите за църквата и държавата събития.

За нас този храм е патриаршеският катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски", който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, посочи патриарх Неофит.

Той подчерта, че годините на спорове чия да бъде собствеността върху храма, са оставили своя отпечатък върху състоянието му. Патриархът е убеден, че сега след днешния акт храмът отново ще заблести със своето великолепие. Дълъг път изминахме до този исторически момент, доволен е Неофит.

Единомислие, разбирателство и взаимна любов - тази благословия отправи той към държавниците и народа ни.

И президента Росен Плевнелиев подчерта задоволството си от днешното събитие. Присъстваме на дълго чакано и историческо събитие, коментира той. Слагаме край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника „Св. Александър Невски", каза държавният глава.

Президентът благодари на служебното правителство и премиера за стореното. Още по-знаково е, че собствеността върху храма се дава на БПЦ в годината, когато отбелязваме 90 години от освещаването му.

Плевнелиев увери още, че с помощта на държавата уникалният блясък на храма ще бъде възстановен.

Официалната част приключи с „Многая лета" и камбанен звън.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?