27 Април 2024 г. Събота

Спадът на БВП се оказа по-малък, индустрията се съживява

2010-09-09 09:13:10
Националният статистически институт (НСИ) ревизира данните си за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие. В предварителните оценки, които бяха публикувани в сряда, той се понижава с 1.4% на годишна база, а експресните данни от август сочеха спад от 1.5%.

Противно на практиката в повечето държави от Европейския съюз в България НСИ все още не публикува официално данните за БВП спрямо предходното тримесечие. Затова и не става ясно как се движи БВП спрямо първото тримесечие. За периода януари - март по текущи цени БВП беше 14.05 млрд. лв.

В същото време обаче брутната добавена стойност през второто тримесечие бележи ръст с 0.5% на годишна база след изчисляване по съпоставими цени. Това означава, че реалното производство е по-голямо, но поради различни корективи (косвени данъци и държавни субсидии) БВП все още бележи спад.

Причина за това е нарастването на добавената стойност в индустриалния сектор и в земеделието съответно с 1.6% и 3.8%, докато добавената стойност при услугите намалява с 0.3%. Само преди месец експресните оценки сочеха, че индустрията и услугите се свиват с 0.3%, а аграрният сектор нараства наполовина по-бавно - само с 1.6%.

Ревизията на данните показва още една положителна корекция. Свиването на крайното потребление не е с 9%, а с 5.7%, което съвпада и с първоначалните прогнози на повечето икономисти. Експерти пък коментираха пред "Дневник", че при по-добра работа на приходните администрации (НАП и Агенция "Митници) корективите можеше да не влияят толкова сериозно и реалното свиване на БВП също да е по-малко.

Това мнение застъпиха макроикономистите Петър Чобанов и Георги Ганев. По думите им това не е единственият коректив на данните, но е сред най-сериозните, макар и конкретна информация за тях да липсва.

По текущи цени произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през второ тримесечие на 2010 г. възлиза на 16.87 млрд. лв., а на човек от населението се падат 2238 лева.

Според бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов ревизията е положителна само доколкото лошите новини не са толкова лоши. По думите му обаче оживление и положителни данни ще може да се очакват едва през четвъртото тримесечие и началото на следващата година.

Той коментира, че без възстановяване на преките чуждестранни инвестиции в България през следващите години растежът ще бъде не по-висок от 1.5%.

Според Георги Ганев обаче корекцията прави по-реалистична правителствената прогноза за 1% растеж в края на тази година.

"Положително е, че БВП в номинал изглежда по-голям от експресните оценки. Потреблението се увеличава спрямо данните от август и това е добра новина, също както нарастването на брутната добавена стойност, но в същото време има разрастване на сивия сектор", коментира той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати