26 Април 2024 г. Петък

Швейцария ще гласува на референдум дали да ограничи имигрантите до 0.2% от населението годишно

2014-10-07 09:20:22
Драстичното намаляване на имиграцията в Швейцария ще изолира страната и ще навреди на връзките й с Европейския съюз, заявиха леви формации в понеделник, призовавайки населението да отхвърли предложението.

На 30 ноември швейцарците ще гласуват на референдум дали страната да ограничи имиграцията до 0.2% от населението или 16 000 души годишно.

През 2013 г. нетната миграция е пет пъти по-висока – 82 800 души, сочи националната статистика.

Инициативата "Спрете пренаселването – спасете нашите природни ресурси" беше стартирана от екологичната организация "Екопоп" малко след като гласоподавателите подкрепиха с крехко мнозинство предложението за въвеждане на квоти за граждани на ЕС. Това предизвика сериозни критики от страна на Брюксел, припомня "Ройтерс".

Противниците на идеята на "Екопоп" казват, че предложението ще е пагубно за двустранните отношения между Швейцария и Брюксел, които регулират търговското, земеделско, икономическо и технологично сътрудничество.

Свободното движение на хора е една от фундаменталните политики на ЕС. Затова Швейцария, която не е държава членка, трябва да се придържа към този принцип, ако иска да извлича полза от взаимно изгодните търговски отношения.

Швейцарското правителство все още обсъжда как да приложи резултатът от вота през февруари. Проектозаконът от юни за връщане на квоти за граждани на ЕС през 2017 беше остро разкритикуван от Брюксел.

"Първата и най-важна стъпка срещу политическата изолация на Швейцария е ясно отхвърляне на инициативата на "Екопоп", каза Регула Ритц, съпредседател на Зелената партия. "Екопоп" обвинява за глобалните проблеми на околната среда броя на хората, a не прахосническия начин на живот на индустриализираните държави и нововъзникващите икономики", допълни тя.

"Екопоп" смята, че липсата на жизнено пространство оказва прекалено много натиск върху териториалните и природните ресурси на Швейцария, където живеят 8 милиона души.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати