26 Април 2024 г. Петък

Цветан Василев продава завода си за стъкло в Сърбия?

2014-10-06 18:34:23

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев възнамерява да продаде стъкларския си завод в сръбския град Парачин. Това твърдят от Комитета на вложителите в банката, цитирани от "24 часа".

Те са изпратили сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, до премиера Георги Близнашки и до омбудсмана Константин Пенчев.

От Комитета на вложителите казват още, че са получили неофициална информация, според която е започнала разпродажба на активи на КТБ.

Освен това в сигнала до прокуратурата се посочва, че незаконната разпродажба на активи се извършва чрез адвоката на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, бизнесменът Веселин Бушев и Валери Димитров.

Вложителите обвиняват още Цветан Василев, че престоят му в Сърбия е бил с цел да се замаскират незаконни действия, целящи да се продадат на нови собственици активи, които са придобити с кредити от поставената под особен надзор КТБ.

Припомняме, че Цветан Василев се предаде на властите именно в Сърбия, след като беше обявен за международно издирване. В момента тече процедурата по неговата екстрадиция у нас. Появи се информация, че той се ползва с одобрението на сърбите на високо ниво, и дори, че е близък на президента Томислав Николич, който присъства на откриването на стъклардската фабрика в Парачин, снимки от което бяха публикувани в редица медии.

Добрата позиция на Василев в сърбия идва именно от факта, че осигурява работа на много хора в района на Парачин. Спекулации гласяха още, че е възможно за това да получи дори сръбско гражданство и политическо убежище, което щеше да възпрепятства европейските служби за сигурност да го заловят, тъй като Сърбия не е членка на ЕС.

Последната информация около банкера беше, че властите в Лихтенщайн и Швейцария също го разследват за пране на пари.

Към края на септември той излезе с обръщение в личния си сайт, в което заявява, че има доказателства, че държавата се е опитала да разгроми КТБ.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати