29 Март 2024 г. Петък

Първанов с план за излизане от кризата

2014-10-06 12:55:46

АБВ са доволни от резултатите от вота. Това са първи парламентарни избори за младата формация. Не можем обаче да бъдем въодушевени от този резултат, потенциалът на АБВ е много по-голям. Това заяви на пресконференция лидерът на формацията Георги Първанов. Припомняме, почти сигурно АБВ влизат в следващия парламент с резултат малко над 4-те процента.

Според Първанов резултатът дава възможност за разширяване на каузата АБВ. С около 50% АБВ е увеличила резултата си от евровота.

Георги Първанов поздрави победителите на предсрочния вот и коментира, че върху техните плещи лежи огромно отговорност.

Според АБВ обаче изборите не са били честни и демократични. Има много данни за мащабен процес на покупко-продажба на гласове в цели региони, недоволен е лидерът на АБВ. За пример той посочи партия, която се хвали с разширеното си влияние в ромските махали (ДПС, б.р.).

Намираме се в ситуация, която е доста сложна за държавата, коментира още Първанов и обяви, че АБВ е готова за конструктивно партньорство с партиите в Народното събрание за изход от кризата.

Сключване на пакт с името „Партньорство за излизане на кризата" предлагат от АБВ. Една от основните точки в него трябва да е актуализацията на бюджета. Друга важна тема е тежката криза в енергетиката. Георги Първанов иска анкетна комисия в НС, която да разнищи всичко, което се е случило в енергийния сектор.

От АБВ са готови и с мерки за стабилизация на банковата криза и намиране на изход от ситуацията с КТБ.

Засега от партията обаче не се ангажират да коментират формата на бъдещата коалиция. Всичко било в полето на ГЕРБ. АБВ обаче са готови да обсъждат параметрите, но от партията подчертават различията си за обсъждания дясно-центристкия формат на бъдещото управление.

Георги Първанов поздравил вчера Бойко Борисов със SMS.Няма да се самопредлагаме, така той отговори на въпрос дали ще се коалират с партията на Борисов и отново подчерта различията между двете формации.

Партията на Първанов пък няма намерение и да се състезава с БСП кой е по-автентичен представител на лявото. Георги Първанов каза все пак, че очаква подкрепа от традиционната левица за идеята на модерната левица за въвеждането на необлагаем минимум.

Партията може да разговаря с ДПС по важни проблеми, но няма да подкрепи правителство, в което участва формацията на Лютви Местан.

Идеята за експертното правителство умря за дълго след кабинета „Орешарски", заяви лидерът на АБВ в коментар дали би подкрепил експертно правителство.

Председателят на предизборния щаб на АБВ Румен Петков се похвали със спечелените 132 587 гласа. В 17 района партията има над 4 %. В Перник е най-добрия резултат на АБВ - близо 9 %, следват Враца - 7,16 %, Плевен- 6,14 %, Монтана с близо 6 %.

Проблемните за партията региони са Разград, Смолян, Хасково, Кърджали. Във възрастовата група 18-29 години печели 15,5 %. Сериозни резултати партията печели и в другите възрастови групи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати