26 Април 2024 г. Петък

Ще има пренареждане на листите на ГЕРБ и БСП във Велико Търново

2014-10-06 12:47:12

Промени в листите на БСП лява България и ГЕРБ ще настъпят заради преференциалното гласуване във Велико Търново, съобщи БТА, цитирайки Десислава Йонкова - председател на Районната избирателна комисия.


Най-много преференции - 3238 е получила Весела Лечева, която е на последно място в листата на червената коалиция в града. Нейният резултат представлява 16,7 процента от общия брой гласове - 19 398, дадени за БСП лява България.

Водачът на листата Мариана Бояджиева е получила 965 преференциални гласа, а броят на бюлетините без отбелязана преференция е 9496.

Общо 16 446 са бюлетините без преференция, които са подадени за ГЕРБ във Велико Търново.

2814 от гласоподавателите са отбелязали преференция за водача на листата Цветан Цветанов. За номер 12 в листата Клавдия Ганчева с преференция са гласували 3155 избиратели, което я измества с 10 позиции нагоре и я нарежда на второ място в листата, смята Йонкова.


Силен преференциален вот е налице и при избирателите наРеформаторския блок в областта. От 7, 25 процента гласували, 638 гласоподаватели са дали преференция за водачаИван Иванов, а 2751 са отбелязали третия в листата Станислав Благов. Общият брой на бюлетините без преференция е 2961.

Окончателното разпределение на мандатите за 43-то Народно събрание ще бъде обявено от ЦИК в рамките на следващите 48 часа, посочи Десислава Йонкова.

Припомняме, че с последните промени в Изборния кодекс се даде възможност на избирателите да пренареждат партийните кандидатски листи, гласувайки преференциално за своя фаворит.

Необходимото условие, което обаче трябва да е налице, за да може претендентът за 43-то НС да се придвижи напред, е да събере минимум 7% от гласовете, които електоратът е дал за листата на неговата партия в съответния район. Ако в бюлетината няма посочени преференции, гласът се зачита за водача.

Примери за това как преференцията обръща реда в листите видяхме на изборите за Европейски парламент през май тази година. Тогава изненадващо лидерът на ДБГ Меглена Кунева остана депутатско място в Брюксел, след като беше изместена от Светослав Малинов от ДСБ.

Подобен сценарий се разигра и в БСП, където тогавашният лидер на червените Сергей Станишев беше изместен от младока Момчил Ненков, който заемаше 15-то място в листата, заради което получи прозвището "любимец 15".

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати