24 Април 2024 г. Сряда

ДПС и БСП спечелиха вота на ромите и по селата

2014-10-05 23:08:00
ГЕРБ спечели вота на българите в големите градове, а ДПС и БСП бяха избрани предимно от хората по селата и от ромите, сочат данните на „Алфа рисърч“, представени по Нова телевизия.

В София най-много избиратели са гласували за ГЕРБ - 35 на сто. На второ място се нарежда Реформаторският блок, който е получил доверието на 20% от избирателите. За БСП са дали вот 15%, за Патриотичния фронт - 6 на сто, за ББЦ и АБВ - по 3%, за „Атака“ - 2% и за ДПС - 1%.

В областните градове 37 на сто са гласували за ГЕРБ, 16% за БСП, по 9% за Реформаторския блок и ПФ, 7% за ББЦ, 3% за „Атака“ и 3% за ДПС. 

В малките населени места ГЕРБ отново е първа сила с 33%, БСП е с 19%, РБ и ББЦ с по 8%, ДПС  - 7%.

В селата най-много са гласувалите за ДПС - 37 на сто. Следват ГЕРБ  - 22%,  БСП -17%, ББЦ - 6%, „Атака“, АБВ и РБ с по  4 на сто.

Най-много от етническите българи са дали вот за ГЕРБ - 36%. На второ място се нарежда БСП с 19%, РФ и ББЦ с по 10%, „Атака% - 7% и АБВ - 5%. 

Традиционно повечето етнически турци са гласували за ДПС - 83 на сто, 7% за ГЕРБ, 3% за БСП, 2% РБ и ББЦ и по 1% за  ПФ и „Атака“. 

44% от ромите са избрали ДПС, 17% - БСП, 8% - ГЕРБ, 7% - ББЦ, 3% за АБВ, по 2% за „Атака“ и РБ. 

31% от мъжете са гласували за ГЕРБ, 15% за БСП. 34% от жените са избрали ГЕРБ, а 17% - БСП. 

По данни на агенция "Алфа рисърч" от екзитпол към 18.00 часа, представени по БНТ, около 37 процента от гласувалите са ползвали преференции. 

Социологът Боряна Димитрова коментира, че това е съвсем малко по-висок процент от този на евровота, което означава, че има "приучване" към използване на преференцията. 

Най-активни в използването на преференциалния вот са гласувалите за Реформаторския блок - 55 процента.

Активен в пренареждането на бюлетините е бил и електоратът на АБВ, като 44 на сто са използвали тази възможност. 39 на сто от привържениците на ГЕРБ също решили да подменят водача в техния избирателен район. Същото са направили и по 38% от далите своя вот за БСП и за Патриотичния фронт. При "България без цензура" и "Атака" преференциалният вот е използван от 36 на сто от избирателите им. 

При ДПС само 24 на сто от електората им е направил промени в подредбата на бюлетините.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати