16 Април 2024 г. Вторник

Да преспим и тогава ще умуваме, призова Борисов другите партии

2014-10-05 21:04:12

Посрещнати с аплодисменти в централата на ГЕРБ се появиха лидерът на партията Бойко Борисов, придружен от Цецка Цачева и Вежди Рашидов, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и други свои колеги.

Още по-рано днес стана ясно, че ГЕРБ няма да дадат традиционната пресконференция в Международния пресцентър в НДК.

Искам да благодаря на всички избиратели и членове, на всички, които положиха огромни усилия да победимосновния си опонент с близо двоен резултат. Това бяха първите думи на Борисов пред журналисти, след излизането на първите прогнозни резултати на социолозите.
Не знам дали в Европа се е случвало толкова пъти десницата да победи левицата. Тези след БСП са с по 3-4-5 пъти по-ниски резултати, похвали се лидерът на ГЕРБ, но посочи, че е забранил на своето хора да ръкопляскат и да се радват.

Очаквано най-много въпроси бяха свързани с евентуално раздробения парламент и трудното коалиране за съставяне на нов кабинет.

Призовавам колегите лидери на другите партии да преспят, помислят, а после - знаем си телефоните, можем да се чуем и да говорим, заяви Борисов.
„Да се смирим, да мине ден-два, не можеш да имаш 7-8% и да имаш претенции", коментира още той и предложи на всички останали колеги, ако им е мила държавата, да загърбят личното.

Той не можа да отговори какъв е изходът за ГЕРБ от тук нататък. Първо много са сурови данните, затова казах, не от неуважение, а обратното - от уважението към избирателите ще изчакаме да имаме окончателните резултати, след което да коментираме с кой ще водим разговори, каза Борисов.

Той е готов да поеме всички рискове за управлението на държавата, готов е да направи всичко необходимо, за да се избегне черният сценарий - нови избори и фалиране на държавата.
По думите му обаче, с 90 депутати ГЕРБ не може да мисли за правителство на малцинството.

Всички политически лидери да си дадат сметка за своето представяне. Не може да имаш 7-8% и да си мислиш, че си най-великия. Това е оценката на хората и тук ГЕРБ има своето предимство, допълни още той. Това се нарича политическа култура - всеки лидер си прави разчет колко са му силите, колко заслужава, и иска ли да има стабилност и как да управлява, коментира Борисов.
Не знам как ще се върви - Реформаторите се представиха зле, заяви той. Техните 8% не стигат, прибавени към нашите, за да имаме пълно мнозинство, сметна победителят на изборите и допълни, че на този момент никой не е заявил желание да преговаряме. Утре събирам изпълнителната комисия и ще умуваме кой да поканим на преговори.

Ниската избирателна активност по думите му се дължи най-вече на събитията от последната седмица, в която 15 души загубиха живота си при експлозията в Горни Лом.
Спряхме заключителните си кампании, когато трябваше да се активизират финално симпатизантите, обясни първият в ГЕРБ и коментира, че според него трагедията в завода за боеприпаси не е случайна. Това казват експертните ми мисли по тази тема, заяви Борисов, помолен да обясни думите си.

За съжаление проблемът в България е левицата, която беше изместена от крайно популистки леви партии, които изместиха и намалиха нейната тежест. Видно е, че Станишев не им е проблема. И без него резултатите им се понижават. Те заявиха, че не желаят коалиция, затова не мога да говоря от тяхно име, коментира Бойко Борисов основния си опонент БСП.

Проблемът е в слабото ляво, пак подчерта той и обърна внимание на факта, че ДПС почти се изравни с БСП по резултат. Но с ДПС няма как да работим заедно. Поздравявам ги с добрия резултат. С гласовете от чужбина може и да изпреварят левицата, но пак казвам, няма как да управляваме с тях.

Реформаторският блок искат нови лица - като искат, да победят, да изкарат 20-30%, ще имаме огромно мнозинство заедно с нашите 33 на сто, и ще им ръкопляскам. Но те не могат лидер да си изберат. С кой от тях да преговарям. С техния резултат пак няма да имаме стабилно правителство, заяви Борисов по повод бъдещия си подход към Блока.

След изявлението, което направи Бойко Борисов от централата на ГЕРБ, в Международния пресцентър в НДК влезе Димитър Главчев. Той обаче отказа да дава изявления пред журналисти с аргумента, че „достатъчно изявление"е  направил лидерът на партията. Главчев влезе в НДК заедно с други представители на ГЕРБ, но те не бяха придружени от лидера си Бойко Борисов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати