26 Април 2024 г. Петък

Тежък инцидент прекрати Гран при на Япония, Хамилтън бе обявен за победител

2014-10-05 19:43:43
Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати дъждовната Гран при на Япония във Формула 1 шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой и удари трактор, който извеждаше от зоната за сигурност катастрофиралия обиколка преди това "Заубер" на Адриан Сутил.

25-годишният Бианки е бил откаран в медицинския център на "Сузука", а към този момент вече е в близка болница. Според официална информацията на ФИА, французинът първоначално е бил в съзнание, но скоро след това е изпаднал в безсъзнание.

"Пилотът е в безсъзнание. Той беше откаран в болница с линейка, защото медицинският хеликоптер не може да излети в тези условия. В този момент не можем да кажем нищо. Ще ви информираме възможно най-бързо", заяви медия делегатът на ФИА Матео Бончиани.

Според изказване на Сутил той е видял как болидът на Бианки се е ударил странично в багера, който извеждаше автомобила на "Заубер" от зоната за сигурност.

"Имах аквапланинг в този завой. Дъждът се усилваше все повече и повече, докато видимостта намаляваше и ставаше все по-малка. В следващата обиколка и при жълти флагове дойде Жул и имаше същото завъртане като мен. Това беше. Малко или много, катастрофата беше еднаква, но изходът бе различен. Багерът излезе да изтегли моя болид и тогава се случи всичко", обясни Сутил пред репортерите на пистата.

Инцидентът с пилота на "Маруся" стана малко след поредното засилване на дъжда, а камерите не го показаха. След него на трасето излязоха автомобилът за сигурност и медицинският автомобил, които веднага бяха последвани и от линейка.

Останалите пилоти бяха прибрани в бокса и състезанието бе прекратено. За победител бе обявен лидерът във временното класиране Люис Хамилтън с "Мерцедес", следван от своя съотборник Нико Розберг и Себастиан Фетел с "Ред бул". Британецът вече има 10 точки аванс в подреждането.

Инцидентът с Бианки помрачи вълнуващата надпревара на "Сузука", която беше връхлетяна от тайфуна Фанфоне. В последните няколко дни по различни причини промотърите отхвърлиха предложенията за по-ранно начало на състезанието.

В крайна сметка стартът бе даден зад автомобил за сигурност, а червените флагове бяха прекратени само две обиколки по-късно. Условията на трасето се подобриха и след двадесет минути пилотите получиха разрешение да се състезават. Сред тях обаче вече не бе Фернандо Алонсо, който получи срив в електрическата система на своя болид "Ферари" и отпадна.

Нико Розберг задържа водачеството след спечеления в събота полпозишън и взе 3-секундна преднина спрямо Хамилтън, докато не изчерпи ресурса на гумите си. Британецът подложи лидера под напрежение и в 27-ата обиколка допусна грешка в спирането за първи завой, която можеше да му струва скъпо.

Краткото излизане извън пистата не се отразиха на световния шампион за 2008 г. и само два тура по-късно той реализира смела атака от външната страна на същото място и оглави колоната.

До финала Хамилтън нямаше никакви проблеми и за пореден път показа високото си темпо на дъжд, като имаше 10-секунден аванс до инцидента с Бианки. Розберг трябваше да се задоволи с втората позиция, а до тях на подиума се качи носителят на титлата Себастиан Фетел, наваксал пасив от деветото място на старта.

Неговият съотборник в "Ред бул" Даниел Рикардо се нареди четвърти след оспорван двубой с Дженсън Бътън. Пилотът на "Макларън" се движеше трети след изтегленото си първо спиране в бокса, а поставените гуми за екстремно мокър асфалт точно преди засилването на дъжда го поставиха дори в ролята на възможен победител. Катастрофата на Бианки обаче прекрати състезанието и Бътън остана пети.

Тандемът на "Уилямс" Валтери Ботас и Фелипе Маса заложиха на настройки за суха писта и заеха съответно шеста и седма позиция. Зоната на точките допълниха Нико Хюлкенберг и Серхио Перес от "Форс Индия", между които се вмъкна Жан-Ерик Верн с "Торо Росо".

Следващият кръг е само след седмица на изцяло новата писта в Сочи, която ще маркира дебюта на Русия във Формула 1.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати