26 Април 2024 г. Петък

Управленски мъки за кабинет. ГЕРБ първи, но без жадуваните 121

2014-10-05 18:57:13

На Бойко Борисов ще му е трудно да сформира кабинет Снимка: Reuters


Партията на Бойко Борисов очаквано е първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори, но няма никакъв шанс да състави самостоятелно правителство. 

Новият парламент се очертава изключително шарен – според прогнозите между 6 и 8 партии прекрачват 4-процентовата бариера, сочат данните от екзит пол.

ГЕРБ са получили подкрепата на най-много български граждани, но са далеч от желаните от Борисов 121 депутати. По данни на "Алфа рисърч" ГЕРБ печели 33.2%. Според екзит пол на„Галъп“ към 18 часа ГЕРБ са получили 33,9% от гласовете. 

По брой на гласовете следват БСП и ДПС, като социалистите са с малка преднина пред партията на Лютви Местан. БСП печели 16.5%, а ДПС 14.1% по данни на "Алфа рисърч".
Според "Галъп" БСП имат 16,1% подкрепа, а ДПС - 14%. 

След тях се нареждат Реформаторите с 8.7% , „България без цензура“ на Николай Бареков - 6.3% и Патриотичният фронт - 6%. 

"Атака" и АБВ на Георги Първанов са близо до границата от 4 на сто и не е сигурно дали ще успеят да вкарат депутати в новото Народно събрание. Според данните на "Алфа рисърч" АБВ печели 4.1%, а Атака има 3.9%.

По данни на "Галъп"Реформаторите взимат 8,6%, Патриотичният фронт – 6,3%,„България без цензура“ - 5,6%, , „Атака“ - 4,9%, АБВ – 4,4%. 

При очертаващата се конфигурация в НС кабинет може да бъде съставен от най-малко три партии.

Избирателната активност е по-ниска от последните парламентарни избори. По данни на "Алфа рисърч" и "Галъп" към 18 часа избирателната активност е 43%.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати