28 Март 2024 г. Четвъртък

ЦИК: Над 23% е избирателната активност към 13 ч.

2014-10-05 15:26:30
Избирателната активност в страната е над 23% в 13 ч. според данни на ЦИК, цитирани от БТА. Това означава, че над 1,6 млн. българи са отишли до урните.

За сравнение през 2013 година на предишните парламентарни избори активността към този момент е била 27,47%. До същия час в ЦИК са получени 15 жалби и 77 сигнала за изборни нарушения. 

По-висока от средната за страната е избирателната активност в Ямбол. Там отишлите да гласуват са 27% от всички, имащи право на глас. В община Болярово тя е близо 50 на сто, каза председателят на РИК Мариана Христова. До обяд най-ниска е активността в община Ямбол - 23.62 на сто, в община Елхово е 27.15 процента. В общините Тунджа и Стралджа избирателната активност е съответно 30.50 и 32.13 процента.

Подадени са четири жалби за нарушения на изборното законодателство, които не са уважени от членовете на комисията.

Избирателната активност във Великотърновска област е 27,10 процента към 13.00 ч., съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова.

Над 30 процента е избирателната активност в общините Златарица, Елена, Сухиндол и Стражица.

От началото на изборния ден в РИК са постъпили два сигнала, като и двата са свързани с проблеми в технологичния процес на изборите.

В Добричка област са гласували 45 842 избиратели, или 24.59 на сто от имащите право на глас, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ обобщените данни в секционните избирателни комисии към 13.00 часа.

Най-висока е избирателната активност в Шабла - 26.70 на сто, и Балчик - 26.59 на сто.

В следствения арест, където е разкрита една от 129-те СИК в града, всички задържани вече са гласували, съобщиха от общината.

Избирателната активност във Варненска област към 13.00 часа е 24.33 процента, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

В областта най-висока е активността в община Суворово, където са гласували 35.43 на сто от избирателите. Извън Варна най-ниската активност е в община Долни Чифлик - 23.54 процента.

В комисията са постъпили няколко сигнала за нарушения, свързани с купуване на гласове, които са препратени към областната дирекция на МВР и прокуратурата за проверка.

Във Врачанския избирателен район към 13.00 часа са гласували 44 859 избиратели, или 26,13 на сто от имащите право на глас, съобщи Владислава Лакова, говорител на Районната избирателна комисия.

В общините Борован и Хайредин избирателната активност е най-висока, съответно 37,20 на сто и 37,24 на сто. Следва община Криводол - с 36,60 на сто. Поради активното гласуване на избирателите в някои секции в тези общини се е наложило осигуряването на допълнително количество бюлетини, за да не се затрудни изборният процес в по-късен час, посочи Владислава Лакова.

РИК-Враца е направила проверка по три сигнала за неправомерна агитация в изборния ден, но не са намерени данни за нарушения.

Избирателната активност в област Русе към 13.30 часа е 21 процента. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева.

Дивчева информира, че до момента в РИК са постъпили осем жалби и три устни сигнала. Една от жалбите е от град Глоджево - че възрастни хора са отивали към избирателната секция със залепена на ръката си лепенка с "номер", а друга - за автомобил с "номер", обикалящ по улиците на Мартен. За двата случая РИК се
е обърнала към полицията с молба за съдействие. Друг сигнал е за председатели на няколко секционни комисии, които пускали избирателите да гласуват по азбучен ред. 

"Дали сме разпореждане да не се допуска това, защото се гласува по реда на пристигане в СИК", заяви Дивчева. Тя допълни, че в РИК-Русе са регистрирани 2167 застъпници и 1160 представители на партии и коалиции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати