8 Май 2024 г. Сряда

В „Миджур”: Човешка грешка, мощна експлозия, огромна температура

2014-10-04 04:20:02

Следи от биологичен материал са открити при огледа, направен от следователи и прокурори във взривения завод „Миджур" в село Горни Лом. Това обявиха на пресконференция окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева и Андрей Цветанов от Националната следствена служба.


Прокурорите и следователите описват видяното от тях като неузнаваем лунен пейзаж
, разположен на площ от 400-500 кв. метра. Те са открили четири огромни кратера. Склад с дебелина на стените 80 см е напълно унищожен.Има надежди, че могат се открият още частици от телата на загиналите. Освен това следователите са намерили обувка, която също може да бъде използвана за идентифициране на жертвите.

Търси се вещество, което може да е предизвикало взрива, но до този момент такова не е открито. Докато не се намери такова вещество специалистите не могат да кажат какво може да е причинило трагедията. Те единствено могат да определят силата на взрива и евентуално количеството вещество, което го е причинило.


Специалистите са категорични, че целият завод продължава да е опасен, защото има складове, които са пълни с боеприпаси.Работната и най-вероятна версия е голяма човешка грешка, неочаквано събитие, обясни прокурор Илиева.

Цялото място пък е обсипано с взриватели, по думите на експертите. Именно заради това всеки метър се изследва предварително преди следовател да стъпи на земята.

Припомняме, че следствените групи се придвижват с бронирани коли тип „Пустинна котка".

Установено е, че има огромно количество мини, които са останали невзривени, като само може да се гадае какво би станало, ако и те са се взривили. Взривът е бил с огромна сила.Взривната вълна е била вертикална, което е било добре, защото ако е била хоризонтална пораженията са щели да бъдат още по-големи. Температурата е била толкова висока, че всичко е разтопено.

Разпитани са и работниците, които са си тръгнали от предишната смяна. От прокуратурата обаче категорично отказват да коментират, какво са им казали те.

Припомняме обаче, в интервю за news.bg един от работниците от предната смяна категорично отрече в този момент да се е експериментирало с нов вид метод за работа. Според него една от възможните причини за трагедията е, че заради изпускане на сроковете по договора се е бързало с работата.

Днес стана ясно и за два проблема, с които се сблъскват както държавата, така и Църквата.

Липсата на тела прави невъзможно издаването на смъртни актове с всички последици от това за роднините на загиналите.

В същото време от Църквата обясняват, че без тела е много трудно да се извършат традиционните църковни ритуали. Има вариант за общ гроб с мемориална плоча, в който да бъдат положени откритите, но неидентифицирани биологични материали.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати