Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 22
Начало arrow Свят arrow Петте сценария на IHS за резултата от изборите в България

Петте сценария на IHS за резултата от изборите в България

  Print E-mail
2014-10-03 15:43:12
източник: dnevnik.bg

Българите отиват на парламентарни избори за трети път през последните две години и резултатът може да е Народно събрание със 7 партии, от които 4 досега са били извънпарламентарни, а това оставя българската политическа сцена раздробена и нестабилна.

Така обяснява за клиентите си предстоящия в неделя вот консултантската компания IHS Global Insight.
Като изтъква перспективата от коалиция на ГЕРБ с Реформаторския блок "или с по-широка коалиция от други центриски партии", от IHS очакват завой в политиката, който да подобри банковата и фискалната стабилност, както и бизнес климата изобщо.

Програмите и идеите на мнозинството от партиите с шансове да преминат 4% бариера за попадане в парламента, така че не е изключено в последния момент да има изненади в зависимост от това колко голяма ще е активността на избирателите, твърди още анализът.

Любопитно е, че въпреки уверенията на Бойко Борисов, че няма да преговаря с ДПС, от IHS смятат, че "е все по-вероятно едно правителство, подкрепяно от ГЕРБ, да се наложи да разчита на инцидентната подкрепа на ДПС - било на правителство на малцинството, било на една сложна коалиция с Реформаторския блок".

За "България без цензура" анализът пише, че освен често провокативните си декларации тази структура няма ясна платформа, но с прогнозирана подкрепа от около 6% от избирателите тя също може да се превърне в "брокер в следващия парламент, където ще подкрепя онова законодателство на правителството на малцинството, от което имат полза спонсорите на партията и обвързаните с нея".

Така анализът стига и до 5 сценария:


1. Коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок (50% шанс за реализиране, най-вероятният сценарий) ще доведе само до "относителна стабилност, тъй като политиките на Борисов може често да бъдат спъвани от реформаторите - блок с категорични позиции по редица проблеми, но съставен от 5 партии с понякога разминаващи се възгледи и с междуличностни вражди".

Като обяснява, че Реформаторският блок е обявил, че няма да участва в правителство, в което Борисов е премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен министър, анализът на IHS Global Insight допълва, че такава коалиция трудно би прокарала важни закони и спешно належащи структурни реформи в правораздаването, здравеопазването и образованието.

2. Мнозинство на ГЕРБ с последващо самостоятелно правителство (20% шанс за реализиране), което би донесло "определена политическа стабилност и отговорност, както и безпроблемно прокарване на законодателни промени". Но от IHS Global Insight казват още, че в този сценарий ще има повторение на политиката от първия мандат на ГЕРБ.

3. Кабинет на малцинството на ГЕРБ (15% шанс за реализиране) - с неформална подкрепа от ДПС, Реформаторския блок или ББЦ, "но с цената на отстъпки и компромиси, които значително ще ограничат пространството на ГЕРБ за маневриране". Борисов е казвал, че  момент на политическа криза този вариант изглежда невероятен.

4. Въртележка на мандатите (10%) - тук от IHS Global Insight обясняват процедурата за предаване на правото за съставяне на правителство в случай, че ГЕРБ се откажат или не успеят. "БСП е почти невероятно да се справи, тъй като след хаотичното разпадане на предишния парламент и раздора с ДПС тя остана без партньори". Никой друг няма да може да сглоби правителство, което да има подкрепа  сред населението и да прокарва важни закони.

5. Нови избори и продължаване на служебния кабине
т (5%), вероятно до януари 2015г. "Това може да осигури известна стабилност заради опита на участниците в служебното правителство, но проблемите на икономиката, държавния бюджет и финансовия сектор няма да бъдат решени ефективно за дълго време, докато в същото време реториката между лидерите на партиите ще става все по-агресивна".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на ...
  Новини Руският опозиционер Алексей Навални е в "безсъзнание" в болница след предполагаемо отравяне с отровно вещество в чая му. Това съобщи говорителят му Кира Ярмиш в "Туитър", ...
  Новини Гърция "официално" е във втора вълна на заразяване с коронавирус. Това обяви един от топ експертите по инфекциозни болести в балканската държава пред "Гардиън".В неделя ...
  Новини Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават ...
  Новини Председателят на Долната камара Нанси Пелоси обвини американския президент Доналд Тръмп, че "си играе със здравето на децата". В неделя тя остро разкритикува администрацията на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?