Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юли 8
Начало arrow България arrow Хората в цеха не са имали никакъв шанс, смята министърът на вътрешните работи

Хората в цеха не са имали никакъв шанс, смята министърът на вътрешните работи

  Print E-mail
2014-10-03 09:29:45
източник: dnes.bg

Хората в цеха не са имали никакъв шанс. Такъв взрив и аз самият не съм виждал. Това каза министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов пред Нова телевизия във връзка с трагедията в Горни Лом, при която 15 души загубиха живота си.

В завода е имало преградно съоръжение, което насочва взрива към ската и затова селото не е засегнато. „Убежището – с един метър дебела стена, е преместено и разрушено“, обясни той.

Бакалов каза, че е чел доклад на служба КОС, която е проверявала фабриката на 11 септември тази година. В него е констатирано, че 11 280 мини са били държани неправилно в котелно помещение.
Те са били преместени същия ден в складово помещение. Това обаче явно е технология, виждане на ръководството, след като чак дотам са стигнали, и в котелното да сложат мините, каза Бакалов.

Друга констатация от доклада е, че са съхранявани повече мини, отколкото трябва. Разстоянията между отделните палета с мини също е било по-малко от нормално допустимото.

На 24 септември има следваща проверка, пак от служба КОС, според която пропуските и нарушенията са били поправени. Този, който го е написал и се е подписал, носи съдебна отговорност, подчерта Бакалов, попитан дали наистина е било така.

Министърът каза, че 2007 и 2010 година, когато има такива инциденти, е отнет лицензът на фирмата от МВР. Това обаче е било обжалвано в съда, който е връщал лиценза на фирмата.

Бакалов каза, че е видял становището на МВР от 2010 г. и то е било категорично за това фабриката да не работи.

Попитан какво трябва да се направи, за да няма повече такива случаи, министърът заяви, че всеки трябва да си поеме неговата отговорност. По думите му бизнесът също трябва да разбере, че не трябва единствено да забогатява, а и да взема предпазни мерки.

„Няма как контролните органи да извършват вменен от законодателството контрол, да дадат отрицателно становище, че тази фабрика не трябва да работи и в един момент тя да работи. Нали се сещате защо работи, защото явно има определена подкрепа отнякъде си“, заяви той.

Бакалов заяви, че в района на фабриката има цехове, които не са пострадали от взрива. „Когато влязат на място, ще кажат какво има там в момента“, коментира министърът.

В разговор собственикът на фабриката, който също загуби син, казал, че е изненадан от такава сила на взрива и не можел да предположи какво се е случило. По документи обаче в цеха не се е вършило нищо ново. 

По думите му подлежи на проверка информацията, че мини са разглобявани с железен чук. Според Бакалов обаче няма как мини да се разглобяват по този начин и за целта се използват съвсем други инструменти, които не създават искра.

Министърът съобщи, че разследването започва от днес след огледа. На място има четири екипа, които ще събират веществени доказателства под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?