Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юли 7
Начало arrow България arrow Анализатори: Партиите ще купят близо половин милион гласа

Анализатори: Партиите ще купят близо половин милион гласа

  Print E-mail
2014-10-03 08:25:10
източник: dnes.bg

Снимка: Reuters


Около 490 хиляди ще са "купените" гласове на предстоящия вот на 5 октомври според прогнозите на интегрално изследване на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/, съобщи БТА.

Анализът бе представен от ръководителя на института проф. Петър Иванов, който уточни, че данните са на база 1342 собствени анкетни карти, сравнени с резултатите на 10 социологически агенции в т.ч. една немска, фокус групи, есктрапулация, корелационен анализ и др.

Като цяло той определи предстоящите изборите като вот с "изключително високи криминални параметри" - използване на "мъртви души", търговия с гласове, корпоративно гласуване.

Най-много избиратели "пазаруват" трите най-големи партии, вече били в управлението и с най-силни шансове за 43-тото Народно събрание, отбеляза проф. Иванов. 

ГЕРБ, сочи проучването, се очаква да спечели 30,3 на сто от гласовете, от които 16,8% е същинският вот, 4,2 на сто - "купеният", 8,1% - корпоративният, 1,2% от "мъртви души".

Втори са БСП с общо 22,5% /11,4% реални гласове, 3,9 на сто "купени", 6,2% корпоративен вот, 1,0 на сто от "мъртви души"/.

ДПС печели общо 14,2 на сто - 6,7% същински вот, 4,1 на сто "купен", 2,7% - корпоративен, и 0,7 на сто "мъртви" души. 

Най-големите партии купуват най-много гласове, защото те имат и най-много пари, обясни проф. Петър Иванов.

В 43-то Народно събрание /НС/, според анализа на Демографския институт към БАНИ, влизат още Патриотичният фронт с общо 9,4 на сто /9,1% реални гласове, 0,3 на сто корпоративен вот, не се отчита търговия с гласове при тях/.

Реформаторският блок взима 6,2%, от които реалните гласове са 4,2 на сто, 0,2% -"купените" и 1,8 на сто "принудени гласове".

Бариерата прескача още "България без цензура" - 4,4% /2,1 на сто реален вот, 1,0 на сто "купен", 1,3% от "принудени гласове"/.

Място зад депутатските банки намира и АБВ с 4,3 на сто, сочи още интегралното изследване, като 2,6% са същинските гласове, 0,4 на сто "купените", 1,2% - корпоративен вот, 0,1 процента са "мъртвите души".

"Атака" събира 3,3%, според данните, 2,7 на сто са истинските, 0,2% "купените", 0,4 на сто от корпоративен вот.

Изнесените цифри показват, че 14 на сто от гласовете на реалния брой избиратели ще са "купени", най-вече от осемте формации, които влизат в НС, 3 на сто от вота ще е от т.нар мъртви души /105 000 човека/, 770 000 души ще гласуват корпоративно /принудени гласове/, което е 22 на сто, 61 процента е същинският вот, коментира данните проф. Иванов.

Според учените демографи от института, 3,5 млн. българи ще е реалният брой на гласувалите от общо 6,5 млн. с право на глас, което е 54 процента. 

Ако няма търговия с гласове и вот "мъртви души", в парламента ще влязат 4-5 партии, посочи ръководителят на института. При 8 формации в НС е по-голяма вероятността то да е нестабилно, отколкото при 4, защото се създават условия за нереална конкуренция и на база на предишните практики може да се направи извод, че животът на такъв парламент е между година и половина - две, обобщи акад. Григор Велев, председател на БАНИ.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?