26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата днес

2014-10-03 08:08:51
Трагедията в Горни Лом, която взе 15 човешки жертви, е водеща за днешните вестници. На страниците на "Монитор" о.р. Полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм, казва:

"Разбира се, в цял свят се знае, че където има такива опасни производства, винаги има риск, има неудачи. Но такава безотговорност никога не съм виждал. Случилото е страшно безотговорно. Да вкараш ти в цеха, който вече го няма, младежи, които работят там от една-две седмици за 250 лв., и то за този труд. Няма по-опасен труд от това. Не може да продължаваме да сме задния двор на Европа и всички боклуци да са при нас. Всички специалисти знаят, че в това предприятие са се утилизирали гръцки мини. Те са по-опасни от съветските“, отчита експерта и продължава:

"Предполагам, че продължава да има огромни полоси на границата между Гърция, Турция и България, и там са слагани мини след 9 септември. Съветските мини се знаят. Те лесно се разглобяват. Докато гръцките са много опасни и трудни за разглобяване. Не им познаваме технологията."

И двамата родители на 5-годишно дете били на смяна в завода за взривни вещества в с. Горни Лом "Миджур" в злополучния следобед на 1 октомври, допълва още "Дума". Сред загиналите 15 души е и Емил Валериев Митков, син на собственика на фирмата  "Видекс" АД. Той е изпълнителен директор на фирмата.

Според челото на "24 часа" най-убедителната версия за взрива е изпитване на ново производство на тротилови пресовки за промишлеността, които са били смесвани с взривно вещество. Посоката на взрива, която е била първо навън, а после взривната вълна се е обърнала надолу, не е характерна за тротил. Отхвърля се версията, че е имало 7 тира с гръцки мини в този момент, твърди изданието.

На вътрешна страница Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната, разяснява още: "Тротилът в малки количества наистина гори с черен пушек като автомобилна гума. Но по-големи количества - над 1 тон, се взривяват. А тук е имало няколко, дори десетки тонове. Все още не е известно от къде е дошла искрата."

Същата теза Радев развива и в интервю за "Телеграф". Той е категоричен, че взривът е причинен от човешка грешка.

Работник от завода е блъскал с железен чук по мина минути преди предприятието да се разхвърчи във въздуха, разказва пред "Труд" негов колега, който напуснал работното си място малко преди взрива. "Според инструкциите отделянето на детонатора се извършва с дървен чук. Целта е да се омекоти ударът и да не хвърчат искри. Човекът обаче млатеше здраво с желязото без въобще да му пука. Казах му да спре, защото е опасно, но той ми отговори, че досега е обработил така 150 мини и няма нищо страшно!", са думите на анонимния свидетел. 

Трагедията е водеща новина и за "Преса". Вестникът пише: Дива алчност погуби служителите в завода. Неподготвени работници срещу 250 лв. на месец рискували всеки ден живота си, като обезвреждали гръцки противопехотни мини ръчно и с дървени чукове. Докато в Гърция никой не би се наел да върши тази мръсна и опасна работа срещу 125 евро.

По 12 833 лв. на месец средно са получавали членовете на борда на директорите на "Видекс" АД, фирмата собственик на взривения завод, съобщава по темата "Телеграф". Това показва анализът на официално публикувания годишен отчет на дружеството пред 2012 г. Одитът за 2013 г. не е подаден.

В интервю за "Сега" говорителят на социалистическата партия и водач на листата в Ямбол Атанас Мерджанов коментира: "БСП е управлявала в коалиции и често е плащала сериозна цена за това. Мисля, че си научихме урока и невъзможна коалиция за нас вече е такава, която не се основава на ясно разписани ангажименти на участниците в нея. През изминалата година бяхме упреквани, че не сме защитили достатъчно убедително програмата си в рамките на съвместното управление с ДПС. Твърдо сме решени това повече да не се случва."

"БСП Лява България иска достоен живот за гражданите на една справедлива България, в която разчитаме на силната и демократична власт на парламентарната република, а не да очакваме милост и добро настроение от едноличната власт на авторитарно управление", заявява пред "Дума" председателят на партията Михаил Миков. По думите му кабинетът "Орешарски" е поставил началото на социалното размразяване, което обхвана доходите, пенсиите, детските добавки, майчинството. "Само за година се създадоха над 50 хил. работни места, намаля младежката безработица, фирмите получиха глътка въздух с половин милиард възстановен ДДС, възстановихме швейцарското правило при актуализацията на пенсиите, намалихме цената на всяко посещение при лекаря за възрастните хора, отчита Миков.

Режимът на тока е все по-реален, прогнозира "Стандарт", позовавайки се на електроенергийните предприятия. Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10 процента от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителните мрежи все повече намаляват. За вероятността да останем на тъмно през зимата предупреди още преди два месеца вицепремиерът Екатерина Захариева, припомня изданието.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати