Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow Чакат ще има ли още взривове, опасност за населението няма

Чакат ще има ли още взривове, опасност за населението няма

  Print E-mail
2014-10-02 08:51:06
източник: dnes.bg

Снимка: архив, Булфото


Човек, за които се предполагаше, че е бил в завода в Горни Лом преди взрива, се е свързал по телефона от Монтана. Това заяви министър Йордан Бакалов пред Нова телевизия.

„Продължаваме да водим проверки”, добави министърът. „Няма как да обявим колко са хората, които са били вътре, без да направим вторична проверка”, уточни той.

„Снощи от наблюдението с термокамерите има засечено животно в периметъра на взрива. Това е единственото ново в резултат на наблюдението. Продължаваме да проверяваме хората къде са – човек по човек.”

„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място”, заяви Йордан Бакалов.

Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, предаде БТВ. „Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.

Министър Йордан Христосков заяви, че 15 човека е имало вътре в завода, 12 от тях са работници, а трима са от ръководството.

„Тепърва ще се правят анализи, за да се установи колко лца са жертва на инцидента”, каза пред БТВ Светлозар Лазаров. По думите му влизането вчера в завода непосредствено след взривовете не е било съгласувано с полицията. Той заяви още, че се очаква на мястото да пристигне окръжният прокурор и да влезе техниката на Министерството на отбраната.

Пряка опасност за населението в село Горни Лом няма,. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, предаде БТВ. „Не така обаче стоят нещата на терен. Там все още съществува опасност от вторични взривове”, заяви Николов. „Релефът на местността, начинът, по който е построен заводът, сочат, че няма опасност за населението”, уточни главен комисар Николай Николов.

Посредния взрив е бил в малко след 21 снощи, което означава, че най-рано след 21 днес могат да влязат специалистите, за да направят проверки в завода.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?