19 Април 2024 г. Петък

Чакат ще има ли още взривове, опасност за населението няма

2014-10-02 08:51:06

Снимка: архив, Булфото


Човек, за които се предполагаше, че е бил в завода в Горни Лом преди взрива, се е свързал по телефона от Монтана. Това заяви министър Йордан Бакалов пред Нова телевизия.

„Продължаваме да водим проверки”, добави министърът. „Няма как да обявим колко са хората, които са били вътре, без да направим вторична проверка”, уточни той.

„Снощи от наблюдението с термокамерите има засечено животно в периметъра на взрива. Това е единственото ново в резултат на наблюдението. Продължаваме да проверяваме хората къде са – човек по човек.”

„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място”, заяви Йордан Бакалов.

Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, предаде БТВ. „Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.

Министър Йордан Христосков заяви, че 15 човека е имало вътре в завода, 12 от тях са работници, а трима са от ръководството.

„Тепърва ще се правят анализи, за да се установи колко лца са жертва на инцидента”, каза пред БТВ Светлозар Лазаров. По думите му влизането вчера в завода непосредствено след взривовете не е било съгласувано с полицията. Той заяви още, че се очаква на мястото да пристигне окръжният прокурор и да влезе техниката на Министерството на отбраната.

Пряка опасност за населението в село Горни Лом няма,. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, предаде БТВ. „Не така обаче стоят нещата на терен. Там все още съществува опасност от вторични взривове”, заяви Николов. „Релефът на местността, начинът, по който е построен заводът, сочат, че няма опасност за населението”, уточни главен комисар Николай Николов.

Посредния взрив е бил в малко след 21 снощи, което означава, че най-рано след 21 днес могат да влязат специалистите, за да направят проверки в завода.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати