26 Април 2024 г. Петък

ДАНС разби българска престъпна група при операция в България и Испания

2014-10-01 21:35:25

31 души са били арестувани в операция на територията в България и Испания срещу българска престъпна група, съобщиха от ДАНС.

Мащабната операция под кодовото наименование „Империум" на територията на България и Испания е била проведена на 30 септември 2014 г. от ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отделът за Източна Европа (UDEV) в Централното звено в Мадрид на Националната криминална полиция на Испания, работещи в тясно сътрудничество с Европейския киберцентър (EC3) на Европол в Хага.

Разбита е били голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти.

Координираната акция се проведе на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра в България и в Малага, Испания, и е приключила с 31 ареста (26 от които в България и 5 в Испания). Извършени са 38 претърсвания в България и 2 претърсвания в Испания.

На територията на България са образувани две досъдебни производства за организирана престъпна група, като едното е за разпространение на подправени платежни инструменти, а другото - за използване и съхранение на платежни инструменти без съгласието на титуляра.

По първото досъдебно производство са повдигнати обвинения на Мартин Сергеев Монов;  Ангел Ставрев Стефанов; Атанас Димитров Атанасов; Валентин Витков Петков; Ивайло Витков Петков; Пламен Ангелов Ангелов и Юрий Владиславов Стойнов. От съда е поискана мярка „задържане под стража".

При второто досъдебно производство са претърсени 8 жилищни адреса, 2 гаража, 7 леки автомобила и са обискирани две лица.  Извършено е претърсване в трафопост, при което са намерени машини за изготвяне на електронни платки за сваляне на картова информация. В един от гаражите е открита работилница, в която се изготвят неистински или подправени документи, като цикълът на производство е затворен.

По второто досъдебно производство са повдигнати обвинения на Симеон Горчев Караиванов, Христо Златков Златков, Георги Евгениев Миков, Георги Георгиев Славчев и Игор Александрович Горбунов, руски гражданин.

В Испания са задържани петима български граждани - Константин Маринов Иванов; Богдан Петров Богданов, Боряна Иванова Евстратиева, Виолета Петрова Петрова, Владимир Викторов Кирилов.

Разкрити са били 8 специализирани работилници, 2 от които изключително модерни и комплексни. Намерени и иззети са хиляди микро-камери, четци за платежни карти, микроелементи и електроника, както и огромни количества бели пластики. По време на операцията е намерено и оборудване за 3D-принтиране, с което се произвеждат пластмасовите детайли, които трябва да се инсталират за компрометиране на банкомати и POS-терминали. Иззети са стотици готови за използване банкови карти.

Операцията е проведена от българските и испанските власти чрез координационни центрове в София и Мадрид. Експертите от Европейския киберцентър присъстваха с мобилни офиси, с цел директен контакт с базите-данни на Европол за координация и обмяна на информация в реално време.

Всички претърсвания и арести бяха извършени едновременно.

Установено е, че престъпната група е извършвала дейността си като е събирала финансови данни от компрометирани банкомати и ПОС-терминали на различни места в Европа. Те са били използвани за изготвяне на карти-дубликати за теглене на суми от страни в Далечния изток и Латинска Америка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати