20 Април 2024 г. Събота

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

2014-10-01 22:42:41

Най-малко три жени са пострадали след експлозии във фабриката за взривни вещества "Миджур" в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са настанени в болница, с различни травми, но без опасност за живота.

Една от тях уточни, че тя и останалите 2 пострадали жени са се намирали на портала на фабриката, когато взривът ги е помел и няма информация за останалите си колеги. Порталът се намира на около километър от завода. 

Според неофициална засега информация обаче има и жертви. Става въпрос за не по-малко от 15 загинали. Предполага се, че по време на взрива, в цеха са се намирали 15 души на смяна.

Но медийният съветник на премиера Близнашки Веселин Нинов призова да не се спекулира с инцидента, тъй като официална информация за хората в завода няма и няма да има в следващите 24 часа.

"Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви". Това заяви за БГНЕС медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Копирано от standartnews.com

Сигнал за инцидент в частния завод край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда.

По първоначални данни няма опасност за жителите на Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен в радиус от 3 километра. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Информацията за инцидента потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Пред bTV Той съобщи за пострадалите две жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора. Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза Костин и допълни, че се работи на няколко смени.

Според информация на местни хора обаче, днес са пристигнали 7 ТИР-а с мини за обезвреждане в двора на завода.

Нарушената комуникация в района се обяснява с проведена днес профилктика на операторите. 

Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място. Това заяви премиерът Георги Близнашки след заседанието на Министерския съвет по повод инцидента, предаде репортер на News.bg. Органите на реда се опитват да установят щетите, посочи още той.

От ДАНС и МВР Близнашки е разбрал, че става въпрос за фабрика за взривни вещества, намираща се в района на Горни Лом. Там е имало мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на пострадалите, но пораженията са тежки, тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени, каза Близнашки. Към момента обаче няма конкретна информация за инцидента.

Вътрешният министър Йордан Бакалов обясни, че инцидентът е станал във фирма ВИДЕКС АД. Фирмата добивала взривни вещества за минната индустрия и извършвала утилизация.

Преди 15 дни в предприятието е направена цялостна проверка от ДАНС и КОС, след което са издадени предписания за отстраняване на нередности. За какво обаче са влизали агенти на ДАНС във фирмата вътрешният министър не можа да обясни. Констатирани са нарушения, обясни Бакалов и предположи, че явно дисциплината във фирмата не е на нужната висота.

В момента районът е отцепен, а на място има лекарски екипи и следователи. Има вторични взривове, информира още Йордан Бакалов. Взривът е станал в тъмните часове.

Най-вероятно ще се използват роботи и безпилотни самолети, които да огледат местопроизшествието, тъй като заради вторичните взривове екипите на пожарната и МВР не могат да достъпят мястото на инцидента. Все още не се знае за жертви и ранени. Собствениците на фирмата също са били в района.

Портиерката на портала давала информация на компетентните органи. В момента фирмата се е занимавала с утилизация на мини. Предположенията са, че в рамките на тази утилизация е имало инцидент с мина.

Президентът Росен Плевнелиев следи внимателно ситуацията след взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом и поддържа постоянен контакт с министрите на вътрешните работи и на отбраната и с местната власт, съобщиха от прессекретариата на Плевнелиев.

Президентът изразява надежда за бързото възстановяване на пострадалите, както и за овладяването на ситуацията на мястото на злополуката в кратки срокове. Държавният глава настоява за изясняване на причините за взрива и недопускането на нови инциденти от подобен характер.

От пресцентъра на ЧЕЗ съобщиха, че вследствие на инцидента са аварирали електрически съобръжения и техни клиенти са останали без ток. Аварията вече е отстранена, но все заводът и ВЕЦ-овете в района са на тъмно. Екипите на компанията не могат да достигнат до тях, тъй като достъпът е ограчничен от МВР за 24 часа.

Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент там.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

От пресцентъра на Българската социалистическа партия съобщиха, че в знак на съпричастност с пострадалите се отменя тържественото закриване на предизборната кампания във Велико Търново и призовават и другите партии да бъдат съпричастни. БСП иска също правителството да обяви ден на национален траур.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати