Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow България arrow Още милиард искали министерства и ведомства от бюджета

Още милиард искали министерства и ведомства от бюджета

  Print E-mail
2014-10-01 14:55:21
източник: dnes.bg

За над 1 млрд. лева са били исканията на министерства и ведомства за допълнителни пари. Това съобщи зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглежда предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

По думите му те са сведени до 448 млн. лева.

Допълнителни пари не са поискали МОН, МИЕ и Народното събрание, както и няколко агенции и комисии.

Ананиев заяви, че няма проблем с възстановяване на ДДС на бизнеса, и беше категоричен, че задълженията на държавата към фирмите не са в големи размери.

Макар да не подкрепиха актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет, синдикати и работодатели признаха, че няма да се мине без ремонт на бюджета. Те обаче настояха да не се допуска дефицит над 3%.

В отговор финансовият министър Румен Порожанов заяви, че виждането на служебния кабинет е, че следващият бюджет трябва да се вмести в рамките на 3%. По думите му не е приятно те да бъдат надхвърлени, но големият проблем са надценените приходи.

Той подчерта, че последната актуализация на бюджета, при която от министерствата бяха взети пари и дадени на НЗОК, не била направена във финансовото министерство, но не уточни къде е станало това.

Остро се противопоставяме на всякакъв бюджетен дефицит, който би ни отдалечил от еврозоната, подчерта Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

По думите му дефлацията не е природно бедствие, а до известна степен е била провокирана от политиците. Според Велев украинската криза и неадекватната политика по отношение на кризата от страна на европейските политици са повлияли на икономическия растеж.

Велев беше категоричен, че бизнесът в цял свят е против икономическите санкции на ЕС срещу Русия.

По думите му ситуацията с КТБ допълнително е довела до забавяне на икономическия растеж и до пряко намаляване на приходите.

От асоциацията не приемат и „предложените огромни нови заеми“ и смятат, че тези числа трябва да бъдат обсъдени с нов Управителен съвет на БНБ, защото нямат доверие на настоящия.

Законопроектът би трябвало да бъде преработен в частта за увеличение на дълга, настоя и Пламен Димитров, президент на КНСБ. Не мислим за разумно да се коментират такива огромни числа, каза Димитров, според когото актуализацията на бюджета трябва да е по-прецизна и справедлива и да се вмести в критериите от Маастрихт.

Константин Тренчев от КТ „Подкрепа“ настоя служебният кабинет категорично да осъди бюджета, написан от предишното правителство.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?