18 Април 2024 г. Четвъртък

Мощността на Големия адронен колайдер се вдига през 2012

2010-09-09 08:54:49

Учените от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) планират в началото на 2012 г. да спрат Големия адронен колайдер за една година, за да вдигнат енергията на ускорителя до проектната, съобщава РИА Новости, като цитира директора по изследвания на ЦЕРН Серджо Бертолучи.

Бертолучи взе участие в семинара „Нови перспективи на физиката на високите енергии“ в Новосибирск, организиран от ЦЕРН, Международния научно-технически център и Института по ядрена физика СО РАН.

„До края на 2011 г. се планира да съберем статистика на енергия 3,5 тераелектронволта, за да изследваме основните явления, които сега се наблюдават, да съставим нов план за подобряване на работата на ускорителя. След това той ще бъде спрян за една година за усъвършенстване“, казва Бертолучи.

Според него през 2012 г. ще бъде направено всичко, за да се вдигне енергията на Адронния колайдер до проектната (два снопа лъчи по 7 тераелектронволта всеки) и да се увеличи светимостта (колкото по-голяма е тя, толкова повече интересуващи учените частици ще бъдат видни).

След това до 2016 г. учените ще провеждат експерименти и паралелно ще готвят проект за пълна модернизация на ускорителя. Като цяло графикът на Големия адронен колайдер се разглежда до 2030 г.

На свой ред председателят на организационния комитет на семинара – зам.-директорът по научната работа на Института по ядрена физика СО РАН Юрий Тихонов – казва, че след първите експерименти на Големия адронен колайдер ще трябва да се изучат по-детайлно различни процеси, например раждането на Хигс бозона и появата на суперсиметрични частици, което според него е възможно само на линейния колайдер.

„Предполага се, че след търсенето на Хигс бозона много добре ще бъде определена енергията, с която трябва да се строи международният линеен колайдер. Това е много голям проект, в който участват институти от много страни по света“, казва ученият.

Тихонов добавя, че работата по създаването на линейния колайдер, за който са необходими „десетки милиарди долари“, е не само научен, но и политически въпрос.

Големият адронен колайдер е създаден от ЦЕРН на границата на Швейцария и Франция с участието на физици от много страни. В неговия 27-километров пръстен ще се сблъскват лъчи протони със скорост, близка до светлинната.

Учените се надяват, че резултатите от изследванията ще позволят да се потвърди съществуването на т.нар. Хигс бозон – частици, отговарящи за масата на други елементарни частици.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати