28 Март 2024 г. Четвъртък

Парламент с 8 партии ни очаква, сочи последно проучване за изборите

2014-09-29 23:20:59

Снимка: Иниститут за модерна политика


След парламентарните избори на 5 октомври в Народното събрание може да има рекорден брой партии – 8. Това показва най-новото проучване на Института за модерна политика. То е правено между 22 и 27 септември и е базирано на настроенията на заявилите, че ще гласуват. Според данните, ако изборите са днес, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и „Атака“.

Най-много партии след падането на комунизма досега имаше в 40-ото Народно събрание – 7. Това беше управлението на тройната коалиция, когато депутати имаха Коалиция за България, НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, „Атака“ и БНС. Миналият парламент беше едно от събранията с най-малко партии – четири: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“.

Според прогнозите на Института за модерна политика ГЕРБ продължава да стои начело, като разликата между партията на Борисов и БСП продължава да расте и вече е около 14%. Резултатите показват, че ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП-лява България – 21,2%. Социолозите прогнозират, че разликата може да нарасне до изборите заради колебаещите се, които още не са решили за кого да гласуват. Така подкрепата за ГЕРБ може да стигне до 40%, а за БСП едва до 23%, показват изчисленията на Института.

За ДПС декларират, че ще гласуват  12,7 % от избирателите. Според социолозите обаче е вероятно подкрепата и за партията на Местан да се окаже по-голяма от това. Причината е, че социологическите проучвания не отчитат вота от чужбина и ромските нагласи, които формират до голяма степен резултата на ДПС.

Проучването на Институтът за модерна политика показва, че ако настроенията на избирателите се запазят до изборите, в парламента най-вероятно ще има 7 или 8 партии. 

Към момента на проучването, „България без цензура“ получава подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват, а Реформаторският блок - 5,6%. АБВ успява да привлече гласовете на 5,4 %. Това са главно избиратели с левоцентристка ориентация и колебаещи, които търсят алтернатива на десните партии. 

Социолозите отбелязват, че отписаната за прескачане на бариерата „Атака“ бележи нарастване на влиянието си и преди последната решаваща седмица на кампанията получава подкрепата на 5% от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт – 5%.

Според анализаторите патриотичните формации успяват да мобилизират подкрепа в резултат от изострящата се социално-икономическа обстановка, свързана с цените на тока, както и от активизирането на ислямистите в международен план и др. 

Институтът е премерил и нагласите за използване на преференциите, с които за първи път ще гласуваме на тези избори. Най-сериозна готовност да пренареждат листите има сред избирателите на Реформаторския блок – 61 %, в АБВ – 53 % и БСП лява България – 50%. 

Най-апатични към преференциалното гласуване са в ДПС. Едва 18% от тях биха използвали преференцията. В ГЕРБ процентът е 39, а в „Атака“ - 35%. 

Оценката за работата на служебното правителство остава ниска, сочи проучването. Според него 18% имат отрицателна оценка за кабинета, а 24% - по-скоро отрицателна. 9 на сто имат положителна оценка, а 20 на сто – по-скоро положителна.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати