29 Март 2024 г. Петък

Нужни са още 3.24 млн. лв. за увеличение на енергийните помощи, обяви Христосков

2014-09-29 10:30:40

Необходими са допълнителни 3.24 млн. лева за увеличение на енергийните помощи за ноември и декември тази година заради предстоящото повишение на цената на тока.

Това съобщи днес в предаването „Денят започва" на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той допълни, че този вид помощ, която в момента е 65.72 лв. месечно за пет месеца, по всяка вероятност ще се увеличи средно с 8.84%. „Процентът е осреднен поради различните цени на електроенергията при доставчиците на ток", уточни министърът.

Христосков съобщи, че допълнителните средства за помощите за отопление са включени в предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета.

„Тази стъпка е наложителна, защото предишното правителство е поело ангажименти, без да е планирало за тях разходи в бюджета", подчерта вицепремиерът.

Социалният министър припомни, че по програма „Сигурност" заплатите на заетите са осигурени до средата на октомври. Необходими са допълнителни средства от бюджета и за старта на европейската инициатива за младежка заетост. По нея се очаква 8000 младежи да бъдат включени в стажуване и чиракуване.

На въпрос относно повишението на минималните осигурителни доходи (МОД) министър Христосков припомни, че има икономически дейности, в които МОД не са увеличавани от 2011 г.

„От тогава минималната работна заплата (МРЗ) се е увеличавала многократно и има браншове, в които квалифицирани специалисти се осигуряват на суми, близки до МРЗ", обясни министърът.

Той съобщи, че с административото увеличение от 4.2% в икономическите дейности без споразумение между работодатели и синдикати ще се повиши заплатата на около 180 хиляди служители. „Това ще струва на бизнеса около 70 млн. лева заедно с осигуровките", уточни министърът. Той допълни, че на фона на 15 млрд. лева разходи за заплати в реалния сектор тази сума е незначителна.

Въвеждането на изискуеми години за пенсиониране на полицаите е един от многото варианти, които са обсъждани в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система в МТСП, подчерта Христосков.

„Този съвет има за задача на експертна основна да предложи различни варианти за стабилизиране на осигурителната система на следващото правителство", припомни министърът. Той покани двама експерти от Синдикалната федерация на служителите в министерството на вътрешните работи да участват в четвъртък на редовното заседание на съвета. „Предложението за промяна на условията за пенсиониране е в отговор и на препоръки от Европейската комисия и Международния валутен фонд", уточни вицепремиерът.

По думите му, с въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите от специалните ведомства ще се гарантира тяхната защита от политически уволнения. При сегашното положение те се пенсионират, преди да са навършили 50 години, и стават охрана на складове и банки, вместо да продължат да използват високата си и скъпо струваща квалификация в МВР, посочи още министърът.

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета за 2014 г. ще се проведе в сряда, 1 октомври. Според вицепремиера това отлагане с два дни е разумно, за да могат социалните партньори да подготвят по-спокойно становищата си по този толкова важен законопроект.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати