19 Април 2024 г. Петък

Създаване на изборен Национален съвет на българите в чужбина, поискаха избиратели отвъд граница

2014-09-28 15:19:52

Сайтът на българската диаспора в Чикаго EuroChicago.com разпространи обръщение към политиците и кандидат-депутатите ни от името на Временните Обществени съвети на българите в чужбина.

Броени дни преди парламентарния вот сънародниците ни, живеещи в чужбина, припомнят, че българските граждани извън страната надхвърлят 1,5 млн. души, а поради възрастовата си структура, българската общност в чужбина се характеризира с висок естествен прираст; броят на родените в чужбина българчета след 1989 г. се оценява на най-малко 200 000.

Освен това, по данни на БНБ, българите в чужбина имат и значителен принос в българската икономика, като всяка година само нетните банкови преводи във валута са на стойност между 1 и 2 млрд. евро, гарантирайки стабилността на валутния борд.

Отбелязва се и фактът за рекордния брой избирателни секции, които ще бъдат открити в деня на вота в чужбина, които обхващат 600 хиляди потенциални избиратели зад граница.

Въпреки тази очевидност, подчертават от Обществените съвети, факт е, че българските граждани извън страната не са активни участници в националния живот и причина за това са най-напред незаинтересоваността и погрешните политики, в т.ч. и относно политическите права на българите зад граница, водени, съзнателно или не, от практически всички управления досега.

В обръщението се формулират някои искания, като на първо място се очаква подкрепа за бързото излъчване на изборни представителни органи на българите извън страната, които да изразяват легитимно гласа на диаспората на институционално ниво.

Това включва изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства на Р. България, както и изборен Национален съвет на българите в чужбина.

Припомня се, че тези две институции са предвидени и от сега действащото законодателство, но вече 14 години така и не са създадени.

Техните структура, функции и начин на съставяне бяха осъвременени и прецизирани в Националната стратегия за българските граждани извън страната, приета след двугодишно широко обсъждане сред българските общности извън страната и заинтересованите държавни институции. Процес, който надскочи партийните рамки.

Иска се също така и създаване на пълноценен избирателен район "чужбина", в който българските избиратели извън страната да могат да гласуват за кандидатски листи или независими кандидати, както избирателите в страната.

Избраните от този избирателен район народни представители ще ни представляват в парламентарния дебат така, както народните представители от избирателните райони в страната представляват, освен цялата нация, и специфичните проблеми на гражданите от техните избирателни райони, се казва в текста-обръщение.

Подчертава се, че обособените избирателни райони за чужбина не са някаква странност или рядкост, а дългогодишна практика в редица държави, в т.ч. и близките на България като Румъния, Хърватска или Македония, но и по-стари демокрации като Франция, Италия или Португалия.

В обръщението се изразява и очакването, да бъде поет ангажимент за законодателна инициатива, която да доведе до отпадането на забраната българските граждани, имащи и друго гражданство, да се кандидатират за народни представители (чл. 65 ал. 1 от Конституцията на България).

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати