25 Април 2024 г. Четвъртък

Десетки може да са жертвите на вулкана Онтаке в Япония

2014-09-28 10:24:48

Подновени са спасителните операции в японската планина Онтаке, където десетки алпинисти се смята, че са блокирани след внезапното избухване на вулкан, съобщава БиБиСи.

Според японската агенция за борба с бедствията и пожарите японските власти се опитват да разберат местонахождението на 45 души. Иначе спасителните екипи са намерили 30 алпинисти в критично състояние близо до вулкана. Има опасения за десетки загинали. Най-малко 40 са пострадали.

Според спасителните екипи става дума за "хора без признаци на сърдечна дейност". Този термин е използван често в Япония, когато властите са намерили жертви, но все още съдебни лекари не са издали смъртни актове.

Военен хеликоптер е спасил двама души, след като е успял да кацне, обявиха официални лица.

Вулканът изригна вчера, но е продължил и тази нощ. Повече от 200 души са успели да се измъкнат. Някои от тях заявиха, че не са могли да дишат заради издигащия се в небето стълб от пепел.

Стълб от пепел и камъни достигна височина от около 10 километра, след като изригна 3 067-метровият вулкан вчера по обяд. Падналата около вулкана пепел е със слой около 20 сантиметра.

Националната медия NHK информира, че седем души са в безсъзнание и са погребани под пепелта, а около 50 души са пострадали.

Около 500 японски войници и полицаи участват в спасителните операции.

Официален представител на Метеорологичната агенция на Япония каза, цитиран от Ройтерс, че са били засечени малки трусове около планината, но изригването на вулкан не може да се предвиди лесно.

Няма други признаци за внезапно изригване освен движения на пластовете на земята или промени в планинската повърхност", отбеляза представителят.

Вулканът изригна за последно през 2007 година. Той се намира на около 200 километра западно от Токио.

Вчера бе съобщено, че най-малко един човек е загинал.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати