29 Март 2024 г. Петък

Правителството представя актуализацията на бюджета в понеделник

2014-09-26 17:32:45

Актуализацията на бюджета е неизбежна. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки пред медиите, след като взе участие в конференция, посветена на образованието.

От изказването му стана ясно, че има консенсус относно ремонта на Бюджет 2014. Ще подготвим предварително всичко онова, което ще създаде нормални условия за следващото правителство, посочи той.

По думите му, предложението за актуализация ще бъде представено в понеделник на социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. (Припомняме обаче, синдикати и работодатели отказаха да участват на насроченото за 29-и септември заседание на тристранката.)

Служебният кабинет подготвя и няколко важни законопроекта, с които да се захванат новите депутати - Законът за пряката демокрация и промени в Изборния кодекс. Ще направим всичко възможно следващото Народно събрание да влезе в нормален ритъм на работа, подчерта премиерът.

По повод критиките, че служебното правителство харчи средства, той обясни, че е заварил редица необезпечени задължения. „Какво да направим с „Напоителни системи" примерно? Хората идват и поднасят сметки за 20 милиона. Това, което можахме да направим, е да отделим 4,5 милиона, за да решим една кризисна ситуация", обясни Георги Близнашки.

Това, което правим, е буквално да гасим пожари, допълни той и коментира, че няма разход, който да е излишен.Всичките разходи, които правим, са неизбежни и крайно необходими, категоричен бе министър-председателят.
Той припомни щетите от наводненията. 750 млн. лева пък са инвестирани във възстановяване на плащанията към ЕК.

Стана ясно, че кабинетът се опитва да запази дефицита в рамките на 3%. Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена държавата - да продължи да изпълнява жизненоважните си функции, обясни служебният премиер.

Освен това актуализацията на бюджета предвижда допълнителни средства за здравеопазване. Той е категоричен, чеситуацията в НЗОК е критична.

Предстоят разговори с министрите. Всеки трябвало да каже какви са нуждите на повереното му ведомство.
„Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата", посочи Георги Близнашки.

Служебният премиер Георги Близнашки призова да се стигне до приемливо решение между страната ни и ЕК заради започналата наказателна процедура за КТБ, която беше стартирана от Брюксел. 

Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас", коментира той. 

„Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й", каза премиерът. 

От думите му стана ясно, че е възможно в актуализацията на бюджета да има пари и за КТБ. 
„Предполагам, че ще има и такива средства. Все още не съм видял текста, все още министърът на финансите не е представил проекта пред правителството. Необходимо е и Народно събрание, за да се внесе проектът за актуализацията", обясни Георги Близнашки.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати