26 Април 2024 г. Петък

„държава“, „стабилност“, образование“, „работни места“, думи на предизборната кампания

2014-09-25 16:42:56

Снимка: архив Булфото


Думите, които партиите най-често използват по време на предизборната кампания, са „държава“, „стабилност“, образование“, „работни места“. Редовно използват и собствените си имена, а напоследък особено често споменават ДПС. Това сочи анализът на Института за социална интеграция, обявен от представителите му Стефан Георгиев и Чавдар Найденов.

Думите, чиято липса бие на очи, според анализаторите, са „Станишев“, „Орешарски“, „мафия“,  „задкулисие“ и др. За да направят статистиката, от Института са използвали информации в текстови онлайн издания. Данните са въведени в интернет платформа, с която всеки може да направи свой анализ по ключова дума. Тя се намира на страницата на Института за социална интеграция.

На този етап анализът обхваща партиите вляво, сред които Институтът е наредил БСП и АБВ, и тези вдясно, където авторите са сложили ГЕРБ и Реформаторите. Статистиката ще обхване  и партиите в центъра на по-късен етап, стана ясно от думите на изследователите.

Думата „държава“ е спомената 60 пъти в изказванията на левите и 53 в тези на десните, показва анализът. Тя заема централно място в изказванията, каза Чавдар Найденов. Често се споменават и имената на партиите – БСП, ГЕРБ, ДПС. Основни теми са и тези за стабилността и данъците.

Левите най-често говорят за бедни, за доходи, за данъци и инфраструктурни проекти. Десните пък залагат на думи като „стабилност“, „реформа“, „европейски проекти“, „европейски средства“. Силен акцент при тях е и темата за енергийната ефективност, която се дава като решение на проблемите в енергетиката.

Десните като цяло имат присъствие и в типично левите теми, каза Найденов. Според него обаче това не означава, че десницата е олевяла, защото подходът при двете страни е различен. Например по темата за държавата левите се концентрират около ролята на държавата като стопанин, която не оставя нищо нерешено. Например по въпроса с недостига на работни места левите смятат, че държавата трябва да се намеси и да го реши. Според десните пък държавата трябва да създаде благоприятна среда, за да няма такъв проблем – намаляване на данъците, административна реформа.

Анализаторите на предизборното говорене са изненадани, че от кампанията липсват думите „мафия“, „олигархия“ и „задкулисие“. „Думата „мафия“ не се споменава нито веднъж в 26 000 думи в 528 изказвания“, каза Найденов.

В предизборната кампания не се споменава и името на Сергей Станишев,  а това на Пламен Орешарски е открито два пъти. Анализът показва, че десницата и най-вече ГЕРБ избягват и темата за Русия и наложените й санкции. За сметка на това в изказванията на левицата тази тема присъства често.

Друга новост в говоренето по време на тази кампания е засиленото споменаване на ДПС. Движението е атакувано и от ляво и от дясно, каза Найденов и прогнозира, че това е знак за следизборни проблеми.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати