19 Април 2024 г. Петък

Откриха как без парламент да дадат нови 100 млн. лева на Здравната каса

2014-09-25 16:33:14

На извънредно заседание на надзорния съвет на НЗОК е взето решението, че Касата ще предложи още днес на здравния министър да внесе проектозакона за актуализация на бюджета на здравния фонд със 100 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на финансите от служебния кабинет Кирил Ананиев след края на заседанието.

Припомняме, по-рано тази година Касата поиска актуализация на бюджета си в размер на 328 млн. лв., но й бяха отпуснати по-малко - 225 милиона. Тези 100 милиона, които бяха орязани, все пак ще се наложи да бъдат отпуснати, за да се финансират както болниците, така и другите пера.

Ананиев обясни, че от тези 100 млн. лв. половината ще отидат за болнична помощ, 25 ще са за лекарства за домашно лечение, 15 за онкология и 10 за медицински изделия.

Въпреки че за тяхното използване ще е нужно решение на следващото НС, парите няма да дойдат от държавния бюджет, а от наличности по сметката на касата към 1-ви януари 2014 г., т.е. остатък от 2013-а.

Остатъкът не е резерв на Касата, а са пари, останали по сметката й от здравните вноски на гражданите през 2013-а. Тъй като средствата не са от бюджета на ведомството за 2014 г., те не са разписани нито в приходната, нито в разходната част на бюджета му. За да бъдат използвани, е нужно гласуване на Народното събрание, но това е формален акт, който не влияе на факта, че средствата са налице в НЗОК.

"Ще влезем в рамките на тези пари и до приемане на актуализацията няма да има проблеми с разплащането", увери зам.-министърът на финансите. По думите му Касата предвижда преизпълнение на приходите от здравни вноски в размер не на 55, а на 70 млн. лв. като тези допълнителни 15 милиона покриват нужните средства за онкология.

"Няма да лишим пациентите от помощ, а ще подобрим контролната дейност", обясни Ананиев. В тази връзка той съобщи и друго днешно решение на Касата, според което без да се вдига числеността на персонала на НЗОК, ще се обособи аналитичен отдел. Ананиев призна, че именно анализът е слабото място на Касата и затова ще очаква високи резултати от новото звено.

Той призна, че проектът за актуализация на държавния бюджет е в напреднала фаза, като вероятно в понеделник ще бъде представен на Тристранния съвет, а в сряда на Министерския съвет.

Не остана подмината и темата за потенциален мораториум от страна на НЗОК върху въвеждане на нови лекарства за 2015 година. След като пациентските организации реагираха изключително остро, Ананиев обясни, че такова нещо със сигурност няма да има.

По думите му Здравната каса няма правото да налага подобен мораториум, тъй като това е в правомощията единствено на парламента. По думите му, докладът не е становище на Касата, а становище на една от нейните дирекции, като представлява по-скоро предложение за "възможна мярка", ако някоя дейност е в кризисна ситуация.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати