19 Април 2024 г. Петък

Членове на граждански организации замеряха ДКЕВР с яйца

2014-09-25 12:16:34
Яйца полетяха към членовете на енергийния регулатор ДКЕВР по време на общественото обсъждане в комисията на новите цени на тока. 

Прогнозата на регулатора е за скок с близо 10% от 1 октомври. Напрежението ескалира днес и хора, представящи се за членове на граждански организации, замериха председателя Светла Тодорова.

Това стана след изказване на Янко Петров, член на Движение за граждански контрол, който се обяви срещу поскъпването на тока и заяви, че финансовите проблеми на НЕК не са проблеми на гражданите.

След като полиция изведе представителите на движението, общественото обсъждане продължава. Представители на гражданските организации, които участват в него, обявиха, че съставът на ДКЕВР е нелегитимен и не трябва да има решение за поскъпване на тока.

193Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите, коментираха по-рано участниците в откритото заседание. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.

Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че състоянието на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова.
"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.

По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление "Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.

Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.

Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.

Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%. 

Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитат по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.

Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.

До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор.

Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати