24 Април 2024 г. Сряда

187 арестувани у нас при мащабната акция "Архимед" в ЕС

2014-09-24 18:16:35

Шефът на Европол Роб Уейнрайт. Снимка: архив, Ройтерс


187 души са задържани у нас при мащабната операция „Архимед“, проведена на територията на Европа между 15 и 23 септември.

В акцията, координирана от Европол, са участвали служители от всичките 28 държави-членки на ЕС, както и от Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

От българска страна в нея са участвали 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция „Митници”, съобщи пресцентърът на МВР.


Инициирани са общо 127 наказателни производства.


Едно от тях е срещу британец, живеещ у нас от 1994 година, който придобивал и разпространявал файлове чрез електронна поща, показващи сексуална експлоатация на момчета.

Арестувани са 18 българи, 1 поляк и 6 турски граждани, свързани с организацията на незаконното преминаване на границата и транспорта на 106 сирийци и 9 афганистанци.

В района на ГКПП – Дунав мост II на 6 септември са заловени над 198 кг хероин. Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от поляк.

Като част от мащабната европейска операция у нас е проведена полицейска акция с името “Худини” за противодействие на престъпления срещу собствеността - взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи.

Задържани са 160 души, от които 157 българи, алжирец, сириец и украинец. В резултат на операцията са образувани 60 досъдебни производства и са започнати 58 полицейски проверки по преписки. Съставени са 1148 акта за установени административни нарушения.

В рамките на операция „Архимед“ на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис. От трафик са спасени 30 деца.

Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати