27 Април 2024 г. Събота

14-16% от гласоподавателите у нас "на пазара" за купуване на гласове

2014-09-23 18:46:15
От 14 до 16% от всички гласоподаватели у нас са на пазара за купуване на гласове, заяви социологът Антоний Гълъбов по време на дискусия в МВР, посветена на борбата срещу този вид престъпления.

Около 6-7 процента от тези хора дори признават, че се занимават с това, посочи Гълъбов.

По думите му престъпните групи за купуване на гласове не се обвързват с определени партии, а се интересуват единствено от това кой ще даде най-много пари.
Според социолога Димитър Димитров, който е част от експертна група, помагаща на МВР срещу изборните престъпления, при рисковите секции в страната трябва да се създаде специален режим с помощта на полицията и до самите урни да не се допускат представители на партии, застъпници или наблюдатели.

Рисковите секции са основно в бедните райони на страната, смята Димитров.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи, че в Ямбол е била разбита организирана престъпна група за купуване на гласове. На осем души са повдигнати обвинения - на 7 участници в групата и на лице, участвало в престъпление по нейно поръчение.

Те подготвяли групи хора, чиито гласове да бъдат предложени на определени партии на предстоящите избори.

Освен заплащане, задържаните са използвали и заплахи към тези, които е трябвало да продадат гласа си, предаде БТА.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от март 2013 г. в района на Ямбол, Елхово и околните селища.

Законно действаща фирма е предоставяла кредити на различна стойност на лица в региона - преди всичко на роми и на хора с нисък социален статус. В повечето случаи кредитите не са били издължавани навреме.

След всяко просрочие членове на групата били изпращани да „респектират“ длъжниците със заплахи и с физическа принуда, в това число с отнемане на вещи.

МВР шефът съобщи още, че в Монтана и в Перник са били проверени адреси на хора, за които разследващите имат информация, че се занимават с купуването на гласове.

До момента са образувани 11 досъдебни производства за купуване на гласове.

Общо 160 предупредителни протокола са издадени на хора, за които от МВР имат информация, че се занимават с подобна дейност.

До 19 септември са подадени 53 сигнала за купуване на гласове, от които 19 на телефон 112.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати