23 Април 2024 г. Вторник

В поредно обръщение Цветан Василев отрече да се крие и обеща да спаси КТБ

2014-09-23 16:06:52
Седмица след като се предаде на сръбските власти, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев разпространи официално обръщение, в което отново отрече да е причина за състоянието на банката в момента, заяви, че не се крие от правосъдието, обвини държавните институции, че го атакуват, и се зарече да спаси КТБ. 

Обръщението е публикувано в личния му сайт, както и предишното от края на август. 

На пет страници Василев, който беше обявен за международно издирване, а от 18 септември България е поискала екстрадирането му, опровергава т.нар. от него "митове" за КТБ - че е избягал с парите, че се крие и че банката е пирамида. "Всички, които ни се довериха, заслужават справедливо решение на предизвиканата от други криза", казва Цветан Василев.

Ще направя всичко по силите си за спасяването на КТБ, пише собственикът на банката, като допълва, че ще направи това въпреки огромното му разочарование от отношението към него от представителите на държавните институции, някои медии и политици. Той се заканва, че ще съди виновните за "грозната война срещу КТБ", а всички присъдени обезщетения ще вложи във фонд със специални цели.

Василев обяснява, че не е избягал, а е решил да изчака във Виена, докато се изясни недоразумението, че е "поръчал" Делян Пеевски. "В този момент не си и представях дори, че безотговорността на държавните институции ще стигне дотам да се окажат сред инициаторите за унищожаване на банката", пише Василев. Той пояснява, че след като е видял нежеланието на централната банка да заеме адекватна позиция и страха на Иван Искров от прокуратурата, е решил да поиска специален надзор за КТБ.

По думите му скрит е останал фактът, че за периода 2011 - 2013 г. - в  който е обвинен, че е подстрекавал свои колеги да присвояват в негова полза повече от 200 млн., банката била "капитализирана с 500 млн. чрез пряко увеличение на капитала, капитализация на годишната печалба и предоставяне на подчинен срочен дълг".

"Вместо тази информация в публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до прокуратурата от 11.07.2014 г.", пише в обръщението. 

В същото време в банката по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани ми, останаха над 220 млн. евро. Но и това по мистериозен начин бе скрито от вниманието на всички. Очевидно защото бе неудобен факт. Надявам се обаче, че наближава моментът, когато тези неща ще бъдат разгледани, анализирани и оценени от съответните институции", обяснява Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ отрича да се крие и уточнява, че е останал зад граница, защото възстановяването на банката се е превърнала в мисия на живота му, която е нямало как да бъде осъществена от ареста. "За да подкрепя тезата си, че срещу банката бе организиран погром с участието на държавни институции и техни представители, ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг, пише банкерът

Според него целта е била да се фалира банката на всяка цена и да се придобият някои от апетитните активи на безценица.

Цветан Василев определя като басня твърденията, че КТБ е пирамида, като подчертава, че те се разпространяват от "центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев" (съиздател на "Капитал" и "Дневник" - бел. ред.). Той декларира, че банката му е "финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната".  

Според него има известни недостатъци на кредитния портфейл на банката, но нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти. Василев отказва да влезе в повече подробности, защото част от тезите ще бъдат застъпени и от защитата му, както и в предложението за преструктуриране на банката.
Масово говорене за спасяване на КТБ с държавни пари

Три месеца след затварянето на КТБ говоренето за оздравяването й става все по-масово: след главния прокурор Сотир Цацаров, експертния консултативен съвет на работодателските и синдикалните организации (с участието на финансистите Емил Хърсев и Красимир Ангарски) последните дни към тази теза се присъединиха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, обобщава в днешния си брой вестник "Капитал daily"

В статията се отбелязва как всички изброени признават, че оздравяването на КТБ и отварянето й минава през държавна помощ, т.е. използването на средства на данъкоплатеца. "Искров дори назовава сумата, нужна за операцията - 6.5 млрд. лв. Не е ясно какво включва тази сума. Може да са само средства за осигуряване на ликвидност за покриване на депозитите в банката - според доклада на квесторите към края на юни общо привлечените средства на банката са били 6.319 млрд. лв". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати