19 Април 2024 г. Петък

Приземиха успешно Ту-154 в тайгата сред блата

2010-09-09 08:46:22

Самолет Ту-154М с 81 души на борда извърши на 7 септември сутринта принудително кацане на полуизоставено летище в тайгата на 4 км от село Ижма в Република Коми.

Авиолайнерът е летял от Якутск за Москва.

Няма пострадали сред 72-мата пътници, от които три деца, както и деветте членове на екипажа. Не е било нужно да се оказва медицинска помощ на никого.

Спасяването на хората в създалата се ситуация „може да се разглежда като чудо“, заяви за ВВС заслужилият пилот на Русия Олег Смирнов.

Според него благополучният изход от инцидента е изключителна заслуга на командира и екипажа на лайнера.
 
Експертът е убеден, че внезапният и засега необясним отказ на всички енергозахранващи системи по време на полет е изключителен случай и той не вижда основания Ту-154 да бъде наричан ненадеждна машина. 

През последните 10 години в Русия и по света са станали 13 катастрофи с Ту-154, девет от които с човешки жертви. 

В повечето от случаите като причина е бил посочен човешкият фактор. 

Проблемите започнали на височина 10,6 км след 4-часов полет, когато до Москва са оставали около 2 часа. 

По данни на Росавиация внезапно е отказала електрозахранващата система и в резултат са се изключили помпите, захранващи двигателите с гориво, цялото навигационно оборудване и радиовръзката. 

Екипажът се е снижил до 3 км, за да включи резервното електрозахранване, което не действа на по-голяма височина, но по неизвестна причина и то не е сработило. 

Екипажът е бил принуден да кацне на малкото летище, строено за малки самолети от типа Ан-24 и Як-40, което през последните години е било използвано само от хеликоптери. 

Самолетът е кацнал при третия опит. След приземяването и пробега по прекалено късата за него писта Ту-154 е излязъл на 200 метра извън нея, направил просека в тайгата и спрял в блатото. 

„При тези обстоятелства, при които се оказахме ние, е просто чудо, че можахме да кацнем, а пътниците останаха цели и невредими. Когато командирът реши да кацаме, беше облачно и по същество намалявахме скоростта на сляпо. 

Когато започнахме да виждаме земята, разбрахме, че под нас има блата. 

Започнахме да кръжим, когато открихме пистата на затвореното летище в Ижма. Тя се използва като хеликоптерна площадка, затова кацането не беше от меките“, разказа за РИА Новости член на екипажа. 

Пътниците и пилотите са били откарани с вертолети в Ухта, а оттам с резервен самолет на авиокомпанията са стигнали в Москва.

Самолетът е получил незначителни повреди, но тъй като е спрял в гората извън пистата, повече никога няма да може да излети, съобщиха от Росавиация. 

Олег Смирнов разказа, че едновременно излизане от строя на трите включени към двигателите автономни електрогенератора на борда на Ту-154 се случва за първи път от 38 години експлоатация на машини от този клас. 

Експертът се затруднява дори да предположи какви са били причините за инцидента.

Екипажът е проявил решителност и мъжество в извънредната ситуация, смята Смирнов. 

„Главното е, че всички са живи и здрави“, каза Смирнов за ВВС. 

„Хората дължат живота си на екипажа, на неговия професионализъм и усет. Самолет, който тежи сто тона и има размах на крилата 80 метра, е приземен в гората, на площадка, където кацат малки хеликоптери! Тази грамада трябва да се приземява на специално подготвена писта със съответната дължина и ширина.

Командирът е кацал, разбирайки прекрасно, че 1200 метра писта няма да са му достатъчни. Той е направил това съзнателно, пресметливо и умело“, обяснява Смирнов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати