Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow България arrow В потенциална Трета световна война сме, обяви вицето Попова

В потенциална Трета световна война сме, обяви вицето Попова

  Print E-mail
2014-09-23 14:34:53
източник: news.bg

Твърде много тревожни моменти в "земното ни битие" притесниха вицепрезидента Маргарита Попова, която взе участие в кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация".

Тя предупреди дипломатическия корпус у нас, че светът се намира в потенциална и частична Трета Световна война. Нашето битие, по думите й, е прозаично, но то е битие в търсене на сигурността.

Според вицепрезидента в предизборната кампания ги няма важните теми. Тези теми са важни и трудни, както и изключително отговорни. За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето, категорична е Попова.

Тя е притеснена от „поразително променящия се свят, в който някои волно или неволно променят базови характеристики".Попова акцентира върху новото политическо лидерство във външната политика и каза, че на 21 септември е отбелязан Световният ден на мира. Попова подчерта важността на „повратностите на живота ни днес, които са видими не от вчера, но ги споменаваме, характеризираме ги и понякога дори помпозно ги прочитаме в дискурса на обърната реалност, в която живеем днес".

Какъв е този наш 21-ви век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби, за повече власт и повече печалби, попита Попова. Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожарът на разрухата, продължи с въпросите тя. Кой ще бъде спасен и коя част на човечеството ще бъде спасена, пита още Маргарита Попова.

Настоящият век е век на радикални промени, изтъкна вицепрезидентът. Мениджърът от вчера, днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация, каза Попова. Мениджърът от вчера е негоден да направи това.

Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме с загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а други натовариха, смята вицепрезидентът.

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета Световна война, сподели Маргарита Попова, цитирайки анализ на Ватикана. Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха. Реакциите не са адекватни. Липсва онова политическо лидерство, по думите й, посветено на общественото благо.

Според нея международната общност пък е затрупана с множество стратегии. Тя трябва да се събуди срещу най-страшното зло - насилието, войната, унищожението, призова вицепрезидентът. Старият геополитически ред се разрушава. Никой политик според нея не е предпочитал да бъде загатната темата за световния ред, за пренареждането, последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова държави криза.

Говорим за нисък растеж, безработица, инвестиции, енергийна ефективност, диверсификация, а истинската причина или част от нея е огромната корупция, неглижирането на закона, морална разруха, които ерозираха човешкото общество, институциите, отнеха ни удовлетворението да бъдем закриляни от талантливи и умни хора, каза още вицепрезидентът. Свикнахме, по думите й,  с понятията свобода, сигурност, правосъдие. Европа все още не се е сдобила с атрибути на държавност, смята още Маргарита Попова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?