Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Април 2
Начало arrow България arrow В потенциална Трета световна война сме, обяви вицето Попова

В потенциална Трета световна война сме, обяви вицето Попова

  Print E-mail
2014-09-23 14:34:53
източник: news.bg

Твърде много тревожни моменти в "земното ни битие" притесниха вицепрезидента Маргарита Попова, която взе участие в кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация".

Тя предупреди дипломатическия корпус у нас, че светът се намира в потенциална и частична Трета Световна война. Нашето битие, по думите й, е прозаично, но то е битие в търсене на сигурността.

Според вицепрезидента в предизборната кампания ги няма важните теми. Тези теми са важни и трудни, както и изключително отговорни. За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето, категорична е Попова.

Тя е притеснена от „поразително променящия се свят, в който някои волно или неволно променят базови характеристики".Попова акцентира върху новото политическо лидерство във външната политика и каза, че на 21 септември е отбелязан Световният ден на мира. Попова подчерта важността на „повратностите на живота ни днес, които са видими не от вчера, но ги споменаваме, характеризираме ги и понякога дори помпозно ги прочитаме в дискурса на обърната реалност, в която живеем днес".

Какъв е този наш 21-ви век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби, за повече власт и повече печалби, попита Попова. Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожарът на разрухата, продължи с въпросите тя. Кой ще бъде спасен и коя част на човечеството ще бъде спасена, пита още Маргарита Попова.

Настоящият век е век на радикални промени, изтъкна вицепрезидентът. Мениджърът от вчера, днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация, каза Попова. Мениджърът от вчера е негоден да направи това.

Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме с загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а други натовариха, смята вицепрезидентът.

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета Световна война, сподели Маргарита Попова, цитирайки анализ на Ватикана. Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха. Реакциите не са адекватни. Липсва онова политическо лидерство, по думите й, посветено на общественото благо.

Според нея международната общност пък е затрупана с множество стратегии. Тя трябва да се събуди срещу най-страшното зло - насилието, войната, унищожението, призова вицепрезидентът. Старият геополитически ред се разрушава. Никой политик според нея не е предпочитал да бъде загатната темата за световния ред, за пренареждането, последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова държави криза.

Говорим за нисък растеж, безработица, инвестиции, енергийна ефективност, диверсификация, а истинската причина или част от нея е огромната корупция, неглижирането на закона, морална разруха, които ерозираха човешкото общество, институциите, отнеха ни удовлетворението да бъдем закриляни от талантливи и умни хора, каза още вицепрезидентът. Свикнахме, по думите й,  с понятията свобода, сигурност, правосъдие. Европа все още не се е сдобила с атрибути на държавност, смята още Маргарита Попова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  Новини Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от ...
  Новини В Оперативния щаб очакват пик на коронавируса в третата третина на април месец - времето е по време и след Великден."Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва, заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?