26 Април 2024 г. Петък

САЩ удариха "Ислямска държава" в Сирия

2014-09-23 10:06:11

САЩ и съюзниците им са нанесли тази нощ първите въздушни удари по позиции на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, предаде CNN.

Това е съобщил адмирал Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Решението е било взето в понеделник от армията.

Съобщава се, че Вашингтон е нанесъл ударите с помощта на съюзници сред арабските държави - Бахрейн, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Йорданската армия информира, че е участвала в удари срещу „терористични групи", които са планирали да извършат атентати в Йордания, с което намекна, че Аман се е присъединил към американската операция в Сирия, предаде Ройтерс.

Армията не уточнява къде техните сили са нанесли поражение на терористите.

Военновъздушните сили унищожиха редица мишени на терористични групировки, които се стремят да извършат терористични нападения в Йордания", отбелязва се в съобщението на армията.

Жители на град Ракка са съобщили, че са чули силни експлозии. Там е една от "крепостите" на джихадистите.

Източник от отбраната на САЩ е заявил пред Ройтерс, чевъздушните удари може би са били насочени към около 20 мишени. По думите на представителя някои от целите са били поразени от крилати ракети „Томахоук", изстреляни от най-малко един американски кораб.

Друг представител е казал пред медията, че е бомбардиран град Ракка, където е укреплението на „Ислямска държава".

Ройтерс информира също, че най-малко 30 въздушни удара са нанесени по „Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр ез Зор.

Междувременно Дамаск обяви, че САЩ са информирали за бомбардировките посланикa на близкоизточната страна в ООН преди да предприемат операцията в Сирия, предаде АП.

 

От Сирийския център за човешки права съобщиха, че „десетки" ислямисти са били убити или ранени при ударите над сирийския град Ракка.

Има десетки ранени и убити", подчертаха от центъра.

САЩ и партньорите им обявиха, че са убили най-малко 20 ислямисти от „Ислямска държава", след като са провели 50 въздушни атаки в Сирия.

Поразени са цели в сирийските провинции Ракка и Дейр ез Зор, бомбардирано е било и крилото на „Ал Кайда" "Фронтът ал Нусра" в провинциите Идлиб и Алепо, отбелязаха от Сирийския център за човешки права.

Както е известно, ИД е активна в Ирак и Сирия, но досега ударите бяха само над Ирак и съюзниците отричаха да се готви операция и над Сирия.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че единствено сирийското правителство може да разреши такива удари.

Междувременно, ИД заплаши враговете си от Запада с ответни нападения.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати