19 Април 2024 г. Петък

Бойни кораби на НАТО са на посещение във варненското пристанище

2014-09-19 14:58:48
Канадският военен кораб "Торонто" (HMCS Toronto) и испанският "Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón) от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО са на неофициална визита във Варна. Това съобщиха от щаба на Военноморските сили.

Във връзка с пристигането на корабите във Варна, на 21 и 22 септември ще бъде командващият на Съюзното военноморско командване на НАТО вицеадмирал Питър Хъдсън, се уточнява в съобщението на ВМС. По време на посещението си той ще има работна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.

Корабите "Торонто" и "Алмиранте Хуан де Борбон" участваха в съвместното учение"Сий бриз 2014", между Военноморските сили на България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

Учението започна на 8 септември. В него освен бойни кораби на Украйна, "Торонто" и "Алмиранте Хуан де Бурбон" участваха още американската фрегата "Рос" и френската корвета Командант Биро". Те влязоха в Черно море на 3 септември т.г..

Името на фрегатата "Торонто" от състава на Кралския военноморски флот на Канада влезе в международния информационен обмен на 9 септември т.г. когато канадският министър на отбраната Робърт Никълсън съобщи, че руски изтребители са кръжали около плавателния съд, по време на участието му в учение на НАТО в Черно море.

"Те не са застрашавали сигурността на кораба, но такива действия са били излишна провокация и биха могли да доведат до допълнителна ескалация на напрежението", каза по този повод Никълсън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ИТАР – ТАСС цитира и говорителя на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков самолетите Су-24 и Ан-26 са прелетели над канадския кораб "Торонто" в хода на планов полет на Черно море, но не са се приближавали до него.

"Маршрутът на полета на самолетите на ВВС на Русия е преминавал през района, където се намира корабът на канадските ВМС, но те не са се доближили до него, добави говорителят. Конашенков подчерта, че "всички полети на руските ВВС се извършват и са извършвани в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води".

Министърът на отбраната на Канада Робърт Никълсън обаче окачестви полетите на руските изтребители над "Торонто" "безразсъдни действия" и от името на "Канада и нейните съюзници" призовават Русия да ги прекрати.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати