Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 1
Начало arrow Икономика arrow Вдигат запасите от газ в Чирен до около 450 млн. куб. м

Вдигат запасите от газ в Чирен до около 450 млн. куб. м

  Print E-mail
2014-09-18 14:04:26
източник: dnes.bg

Снимка: Investor.bg


До около 450 млн. куб. метра ще бъдат увеличени запасите от газ в хранилището в Чирен. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред журналисти по време на отбелязването на завършването на първи етап от изграждането на инфраструктурата на Икономическа зона София-Божурище.

Запасите в Чирен биха стигнали за около 120-130 дни в случай на спиране на газовите доставки от Русия, допълни министърът. Припомняме, че през първата седмица на септември в хранилището имаше почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини.

Дневно от хранилището обаче могат да се черпят по около 4 млн. куб. метра, заради което се подготвя план за действия при евентуална газова криза, поясни Щонов. 

При спиране на руските доставки на синьо гориво топлоцентралните ще преминат в режим на работа на мазут. Самите централи поддържат запаси от мазут за около седем дни, след което суровината ще им се доставя от друго място.
„В по-дългосрочен план трябва да се работи за разширяване на съоръжението в Чирен, както и да се проучат други находища на газ в страната“, каза още Щонов.

Междувременно той посочи, че продължават преговорите с Гърция за реверсивни доставки на газ, но не коментира кога очаква да приключат те.

Припомняме, че в сряда вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя за това. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза същевременно Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо.

Икономическият министър коментира днес и темата за увеличението на цената на тока от 1 октомври. По думите му допълнителните постъпления в Националната електрическа компания (НЕК) от ръста на цената ще покрият малка част от дефицита в енергетиката. Щонов посочи, че домакинствата няма да понесат цялата тежест от повишението на цената, за което от министерството се подготвят конкретни стъпки. В дългосрочен план се предвижда при ново увеличение на цената на електричеството да се активира специален фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

По повод на протеста на миньорите в мина „Черно море“ Васил Щонов заяви, че Националната електрическа компания и Министерството на икономиката и енергетиката не могат да повлияят за изплащането на заплатите на миньорите.

Министърът припомни, че НЕК е разплащала средно 53% от задълженията си към контрагентите ѝ. ТЕЦ Сливен е получавала по над 70% от задълженията на НЕК към топлоцентралата. Според Щонов топлоцентралата може да се разплати с мината, но решението трябва да се вземе от ръководството ѝ. Щонов допълни, че при получаване на постъпления в НЕК парите се разпределят пропорционално между всички контрагенти на компанията.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за ...
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?