28 Март 2024 г. Четвъртък

Два дни платен отпуск за профилактични прегледи

2014-09-18 08:36:25
Два дни платен отпуск годишно да получи всеки българин над 40 години за ходене на профилактични прегледи и тази възможност да залегне в Кодекса на труда. За това настоява Националната пациентска организация, съобщи за “Монитор” нейният председател д-р Станимир Ха­­сърджиев. Сега човек, за да отиде при своя джипи да му пусне пълна кръвна картина или да го изпрати на осигурените от здравната каса безплатни прегледи при специалист, трябва да си вземе отпуска. На това се дължи и малкият брой на здравноосигурените, които се възползват от тази възможност, обясни той от къде идва проблемът.

За въвеждане на един ден платен отпуск в годината за същата цел настояват и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Всеки пети българин е без здравни вноски", обявява "Сега". Близо 19% от българите не са се осигурявали за здраве през 2013г. По данните на НСИ това означава, че 1.417 млн. души по закон подлежат на здравно осигуряване, но реално не го правят. В същото време делът на постъпленията от здравни вноски е 65% от отчетените през 2013 г. приходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Размерът на приходите зависи от намаляване броя на неосигурените лица, наличие на голям дял осигуровки върху минимални за страната доходи на заети лица и миграцията на трудоспособно население извън страната. Това са констатирали одиторите от Сметната палата в доклад за отчета на бюджета на НЗОК за календарната 2013 г.

Сайтът на "Труд" отразява скандала с нежеланите в училището на Калище девет деца на бежанци, пренесъл се и в Министерски съвет. Образователният министър Румяна Коларова обвини вчера за създаденото напрежение Държавната агенция за бежанците (ДАБ), която е на подчинение на МС. "Тази агенция генерира социално и междуинституционално напрежение", каза Коларова. Тя призна, че директорката на училището в пернишкото село Калище сама е ходила да търси деца, за да ги записва, но след обществения натиск се е отказала. 

"Обичайте София! Тя го заслужава. Хващайте мотиките и да си направим града като празник!" Този емоционален апел към столичните общински съветници отправи международно признатият наш скулптор Вежди Рашидов. На тържествената сесия на градския парламент по случай празника на града той получи отличието заедно с още 12 столичани, отбелязва "Преса". 

Сватбената каляска на княз Фердинад и княгиня Мария Луиза обиколи центъра на София за първи път от 120 години и очарова столичани в деня на техния празник. Жителите на столицата отдадоха почит на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Пред "Преса"Имаме сили отново да управляваме! Затова и в тази кампания вървим с вдигнато чело! Вярвам, че гражданите ще оценят направеното от нас в миналото правителство и предложенията ни за следващия мандат. Възможността да се гласува с преференции за личности е достижение на Изборния закон, което аз подкрепям. 

Няма страхове сред нас. На първо място е образованието. Искаме по-силна подкрепа от страна на държавата за училищата. Настояваме за засилване на обществения характер на здравеопазването и улесняване на достъпа до здравни услуги. В предизборната платформа предвиждаме мерки, които да направят България страна с по-силен икономически растеж, с повече работни места, с повече възможности за българските граждани. Това ще създаде и по-добри условия за привличане на чуждестранни инвестиции. В енергетиката държим на "Южен поток", на строителството на АЕЦ "Белене" и разширяването на мощностите в АЕЦ "Козлодуй". Искаме справедлива пенсионна реформа, настояваме за конкретни мерки за реиндустриализация на България. Обявяваме се против по-нататъшното разширяване на санкциите срещу Руската федерация от страна на ЕС."

БСП е единствената партия, която се грижи и помага на хората с трайно нарушено здраве и на тези в неравностойно положение,  заяви на среща с членове на "Дружеството на инвалидите" Ангел Найденов, водач на листата на "Коалиция БСП лява България" във Варна, пише "Дума". Той припомни, че само за 14 месеца правителството на Пламен Орешарски е предприело специални стъпки към тези хора и средствата, отпуснати за тях в първите 6 месеца от управлението на кабинета "Орешарски", са били в размер на 
260 млн. лева. 

Pазмествания на българския пазар за търговия на дребно се очакват до края на годината. В момента се водят преговори между "Карфур" и "Пикадили", съобщава "24 часа". Целта е френската верига, която е представена у нас чрез гръцката "Маринопулос груп", да придобие българските магазини, които наскоро станаха собственост на "АП Март" на бизнесмените Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.

През следващия програмен период държавата ни може да вземе над 1 млрд. лв. по няколко оперативни програми за териториално сътрудничество, но изминалият програмен период показва, че страната ни упорито отказва да усвоява тези пари, припомня "Сега". Вчера правителството одобри съдържанието на програмите за съвместни проекти с няколко съседни държави за 2014-2020 г.
 
Най-много ще вземем за проекти със съседките ни по вътрешните граници на ЕС - Гърция и Румъния. От Европейския фонд за регионално развитие страната ни ще може да реализира проекти за близо 260 млн. евро с Румъния, като само 13% от сумата е национално финансиране. По тази програма ще може да се кандидатства с проекти в шест оси - "Добре свързан регион", "Зелен регион", "Безопасен регион", "Квалифициран и приобщаващ регион", "Ефикасен регион" и "Техническа помощ".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати