28 Март 2024 г. Четвъртък

Щедростта на платформите: Работа за всеки, повече пари и растеж

2014-09-17 16:14:45

Снимка: архив Булфото


Предизборната кампания тече вече повече от десет дни. По традиция от последните години тя е най-тихото време в политиката. Партиите са притихнали да не направят грешна стъпка. Ако има дебати, те са по-скоро скучни, отколкото разгорещени. Ако има компромати, те са повече отблъскващи, отколкото въздействащи. 

Социологическите агенции по традиция мерят настроенията. В тях по традиция няма изненада. А ако има, пак по традиция, тя ще е по-скоро след изборите. По традиция почти никой от избирателите не чете управленските програми, а те по традиция преливат от щедрост. 

За тези избори ГЕРБ обещават работа за всеки, БСП - да вдигат заплати и пенсии, а ДПС - ежегодно покачване на майчински и детски. Реформаторите ще разрешат работата при няколко шефа, а ББЦ ще увеличава пенсиите с по 20 на сто всяка година.

Dnes.bg направи извадка от записаното в предизборните платформи на партиите, които според социолозите ще влязат в парламента. Ето как ще управляват те в сферата на заетостта и социалната политика, икономиката, финансите и енергетиката. 

РАБОТА И ДОХОДИ

Основните партии демонстрират сходно виждане за това как да се увеличи броят на работните места и доходите у нас – чрез икономическо развитие на страната. 

ГЕРБ обещават да създадат възможности всеки, който иска да работи, да намери работа.


От партията на Бойко Борисов са си поставили за цел безработните да се връщат бързо на пазара на труда. 
Формацията е твърдо за продължаване на пенсионната реформа. Тя е и за стимулиране на тридетния модел на семействата у нас, гарантиране на първи клас за всяко дете (деца от малцинствата и деца с увреждания) и изработване на индивидуална оценка за всеки социално слаб българин.

ГЕРБ е и за даване на възможност на хората, чиито работодатели ги осигуряват в професионалните пенсионни фондове, да избират дали да получават пенсиите си от тях, или от НОИ. ГЕРБ обещава и реорганизация на системата за отпускане на инвалидните пенсии и пълен преглед на отпуснатите до този момент пенсии за инвалидност. 

БСП обещава да намали два пъти сегашната безработица.

Но прави уточнението, че това ще стане, ако има два пълни управленски мандата.  Социалистите се обявяват и за постъпателно увеличаване на минималната заплата, пенсия и социални плащания съобразно с повишаване на производителността на труда и на реалната издръжка на живота.

БСП се обявяват и за пенсионна реформа, която обвързва пенсионната възраст с продължителността на живота. Социалистите обещават гъвкави условия за пенсиониране. Те ще гарантират получаване на пенсия при навършване на определена възраст и „реално достижим осигурителен стаж”.

И ДПС е записала в програмата си, че следващите управляващи трябва да заложат на по-високи нива на заетост.

Движението акцентира на работа върху младежката заетост, както и постигане на нива на безработица под средноевропейските. Партията на Лютви Местан се обявява за финансово устойчива пенсионна система. ДПС обещава да работи и за нови политики в областта на социалното подпомагане чрез  ваучерни програми, подпомагане с учебници и др.; Партията обещава и ежегодно актуализиране на подкрепата за семействата с деца; ежегодно актуализиране на обезщетенията за отглеждане на деца от една до двегодишна възраст, както и изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в дългосрочен план. 

Реформаторският блок обещава закон, който да регламентира почасовата работа,

както и съвместяването на различни длъжности при различни работодатели. Освен това от Блока ще настояват за съответствие на осигурителните вноски и пенсиите. Реформаторите са записали и текст „спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите”.

„България без цензура” е записала в програмата си, че ще разкрие 1 милион нови работни места за два управленски мандата.

Партията на Николай Бареков обещава това да стане, като разкрива по 150 000 работни места на година. ББЦ ще въведе и данъчни облекчения за новосъздадени работни места. Партията обещава дотации за нови работни места в райони с висока безработица и увеличаване на минималната работна заплата до 550 лева. 
ББЦ обещава да увеличава пенсиите с по 20% на година и да дава майчинство само на майки със завършено основно образование. 

ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ

ГЕРБ е за запазване на действащите ставки на преките данъци и прилагане на минималните за Европейския съюз акцизни ставки. Ако ГЕРБ е на власт, ще обедини НАП и агенция „Митници”, за да подобри координацията на органите по приходите и ограничаване на сивата икономика.

Партията ще работи и за възстановяване на стабилността на публичните финанси и за запазване на ниска преразпределителна роля на държавата през бюджета. Поетапно намаляване на бюджетния дефицит, съобразено с икономическия цикъл, също е сред целите на ГЕРБ. Партията ще даде възможност на общините сами да определят добавка към данъка върху доходите на физическите лица в полза на местните бюджети. ГЕРБ е и за присъединяване към Единния банков съюз.

БСП е за преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица

и към семейно подоходно облагане. Освен това партията предлага и законово регулиране на монополните предприятия. БСП е за приемане на национална инвестиционна програма и за улесняване на кредитирането на реалната икономика, на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие и чрез механизма на експортното застраховане.

Социалистите ще премахнат таксите за гражданите при плащания към бюджета. БСП ще работи и за намаляване на неравенствата между регионите.  Партията на Миков е за провеждане на реиндустриализация на страната, като се създават условия за нови, предимно модерни  производства, и се възстановят части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост.

ДПС ще работи за излизане на икономиката от депресията

и показване на икономическо оживление. Според партията трябва да бъде преодоляна негативната тенденция на устойчиво намаление на преките чуждестранни инвестиции в страната.  ДПС е за поддържане на нисък бюджетен дефицит и на ниски нива на държавния дълг. Според партията  поемането на нов дълг трябва да бъде оценявано от гледна точка на влиянието му върху растежа. Движението е за запазване на валутния борд до влизане в Еврозоната.

ДПС е и за ликвидиране на изкуствените монополи и нелоялните търговски практики в отношенията между търговци, доставчици и производители.

Реформаторският блок е за влизане в Еврозоната и членство в Общия европейски банков съюз.

Съюзът иска нисък размер на публичния дълг, в това число и на дълговете на общините. Реформаторите са за постигане на балансирани бюджети, запазване на валутния борд и текущото ниво на данъчното облагане.
Блокът обещава закон за фалит на физическите лица, приемане на икономически стимули за износителите и фирмите, създаващи иновативни продукти.

ББЦ обещава постигане на траен и стабилен икономически растеж от 3% през първия мандат

и от 5% през втория мандат. Партията на Бареков ще търси подкрепа за стартиращия бизнес чрез „Агенция за развитие на България“.  ББЦ е за „ударно въвеждане на функциониращо електронно правителство и за улеснено кандидатстване за средства от Европейските фондове за конкурентоспособен бизнес. 

ЕНЕРГЕТИКА

ГЕРБ обещава енергетиката да има отделно министерство в следващия кабинет,

енергийна независимост и понижаване на цената на газа с 35%.  Според партията трябва да продължи  проучванията в Черно море за собствен добив на газ. 

ГЕРБ обещава и трикратно увеличаване на средствата в бюджета за енергийни помощи, за да се гарантира  подпомагането на над 500 000 домакинства. Формацията на Борисов ще създаде и фонд с 2 млрд. лв., от който ще се санират безплатно половината от многофамилните жилищни сгради в страната през първите две години от мандата. След това ще се дават 75 на сто от средствата за саниране и програмата ще обхване и еднофамилните жилища. 

ГЕРБ е и за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Партията ще направи и анализ на подписаното акционерно споразумение с Westinghouse от гледна точка на финансовите ангажименти и риска за българската страна. ГЕРБ застава зад европейското законодателство при строежа на „Южен поток“.

БСП е за продължаване на проекта "Южен поток".

Социалистите ще работят и за развитие на ядрената енергетика чрез предприемане на активни действия за строителството на АЕЦ "Белене". Левицата е за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за продължаване на процеса по изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", като е уточнено, че това трябва да стане при отстояване на националните интереси.

БСП обявява и че няма да отстъпи от позицията си срещу прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ, както и с такива за въглищна газификация.

ДПС смята, че енергетиката трябва да се спасява

и това трябва да стане чрез „повишаване на енергийната ефективност, намаляване на енергийната интензивност на българската икономика и извеждане на надеждни и сигурни аналитични оценки за потребностите на България от електроенергия“. Според ДПС всички българи трябва да имат достъп до електроснабдяване и да се работи за подобряване на системата за енергийно подпомагане. Партията е за финансово подпомагане на развитието на ВЕИ, но без да се засягат интересите на потребителите. ДПС иска и удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Партията е за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” и изграждането на „Южен поток” според правилата на ЕС. 

Реформаторите искат обществен контрол на разходите на енергийните дружества,

които формират цените на електроенергията. Те са и за преустановяване на проекта “Южен поток“. В платформата си съюзът е записал, че е за удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и не споменава 7 блок.

Блокът обещава създаване на българска борса на електроенергия и природен газ, подпомагане на енергийно бедните граждани и премахване на ролята на НЕК като единствен купувач. 

ББЦ обещава ранно пенсиониране за миньорите и увеличаване на заплатите в сектора.

Коалицията ще въведе и високи критерии за безопасността на труд и ще работи за подкрепа за българските производители на електроенергия. Формацията на Бареков обещава и изграждане на нови ядрени мощности с чуждестранен ресурс.

Очаквайте продължение за обещанията на партиите в сферата на здравеопазването, образованието и съдебната система.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати