19 Април 2024 г. Петък

Изненадата е в малките партии, твърди социологическо проучване на АФИС

2014-09-17 15:48:21

На предстоящите след около три седмици извънредни парламентарни избори големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 9-14 септември, обхващащо 1200 анкетирани.

Пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4%. Като за момент забравим за трите сигурни партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, формациите, които разполагат с шансове за бъдещо парламентарно представителство, макар и в различна степен, са Патриотичният фронт, Реформаторският блок, АБВ, България без цензура и Атака.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат бариерата от 1%: Зелените, Глас народен и Движение 21.За изминалите близо 25 години не сме имали нито един подобен случай. Особеното на сегашното силно фрагментирано политическо пространство е, че се случва при спадаща, а не при покачваща се избирателна активност, отбелязват социолозите.

Сигурно е само едно - не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство.

Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвикваотлив на избиратели, вместо обратното. Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50-55% избирателна активност, иначе казано около 3,5-3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търписъществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая наблюдаваме обратната тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех. Това епричинатамалки партии с по-твърди ядра, като Патриотичният фронт, АБВ и Атака да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, обясняват от АФИС.

Възможно ли е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат", тоест по линия на избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се? Възможно е, но от опит знаем, че това е най-вече в полза на една партия - ДПС: неговият резултат със сигурност ще е по-висок.

Като изключим Реформаторския блок, останалите основни претенденти за бъдещо парламентарно представителство са увеличили подкрепата си в хода на горещата фаза от предизборната кампания. При „реформаторите" влияят и вътрешни фактори, които по време на кампанията допълнително разколебават десните избиратели, докато при останалите формации тези проблеми в голяма степен бяха изчистени преди старта на кампанията. Част от десните избиратели се оттеглят от активност, но друга частпренасочват декларирания си вот в полза на други формации - в най-голяма степен в полза на ГЕРБ, но не само: блокът „спонсорира" и по-малки формации.

Възможно ли е възходящите трендове до края на кампанията да променят посоката си и обратно - низходящите трендове да се трансформират във възходящи? Възможно е, но само при едно условие - покачваща се избирателна активност. Към този момент, който е сравнително близко до очакваното събитие, не се регистрира тенденция за възможно повишаване на избирателната активност. Това може да бъде променено единствено под напора на някакви разтърсващи и неочаквани събития, смятат още социолозите.

От АФИС дават и варианти на прогноза за разпределението на мандатите, като коментнират, че е въъзможно всичките 8 потенциално успешни партии да попаднат в следващия парламент, но на практика е изключително слабо вероятно. 
Също така обаче е слабо вероятно в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните 3 партии. В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракциикоето не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, уточняват експертите.

Това означава, че 34.4% от избирателите биха подкрепили ГЕРБ23.7 на сто - БСП10.1% - ДПСПатриотичният фронт и Реформаторският блок биха получили по 5.5% от подкрепата на гласоподавателите, а АБВ и ББЦ съответно по5.3 и 5%. Прогнозата за Атака е да получи 3.8 на сто от гласовете.

Между днешното изследване на АФИС и това, което беше оповестено вчера от Центъра за анализи и маркетинг могат да бъдат забелязани известни разминавания. Например по отношение на мястото на Реформаторския блок в следващото Народно Събрание. Докато вчера социологът Юлий Павлов твърдеше, че формацията задължително ще бъде сред четирите сигурни в 43-тия парламент, днес данните на колегите му от АФИС показват, че Реформаторите се нареждат на пето място на опашката за депутатски места и не твърдят на 100%, че хората на Кунева и Кънев ще са сигурни народни избраници. Отбелязва се, че вътрешните брожения влияят зле на електората на блока.

Припокриват се прогнозите на Центъра за анализи и маркетинг и АФИС относно представянето на Патриотичният фронт и ББЦ, за които социолозите смятат, че са "на кантар" за влизане в следващото НС. Почти съвпадат данните на двете агенции и по отношение на избирателната активност.
Процентното изражение на подкрепата на партиите в двата анализа се разминава от процент-два по отношение на БСП и ГЕРБ, до цели 5 процента за ДПС.

Социолозите от АФИС правят уточнението, че много от респондентите в изследването се колебаят за това дали изобщо да гласуват, както и относно избора си между две, а дори и повече политически партии, затова най-точна ще бъде прогнозата в седмицата преди предсрочния вот.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати