23 Април 2024 г. Вторник

ЦИК показа как се сгъва бюлетината, над 1500 са наблюдателите за вота

2014-09-17 15:38:50

На редовния си брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев демонстрира доста сложния начин на сгъване на изборната бюлетина.

Стана ясно още, че окончателно сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври в общо 427 избирателни секции в 59 държави.

Както и на предишни избори, така и на предстоящия вот, най-много избирателни секции зад граница има в южната ни съседка Турция, където са разкрити общо 136 секции.

Зад Океана в САЩ българите ще могат да упражнят правото си на глас в общо 42 секции, а в европейските страни Испания и Великобритания има открити съответно  - 41 и 40 секции. Значително малко са избирателните секции в Германия, а именно 19.

В общо пет района на страната ни ще се проведе експериментално машинно гласуване, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев и изброи районите - Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив и 24-ти МИР София. Избрана е вече и фирмата, която ще достави съответните машини за експериментално гласуване и това е същата фирма от евровота в края на май - „Сиела".

Изборите за 43-тото Народно събрание ще бъдат наблюдавани от регистрирани до момента 1551 наблюдатели. ЦИК обаче е отказала регистрирането на още 778 желаещи за наблюдатели.

От ЦИК коментираха и отказа на водача на изборната листа на „България без цензура" в Ловеч Калина Крумова, като съобщиха, че РИК - Ловеч е изпратил решението си вчера, с което е заличено първото място на Крумова и листата е пренаредена.

Това решение подлежи на обжалване, от тези, които смятат, че имат правно основание за това", отбеляза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати