25 Април 2024 г. Четвъртък

Лекар, обвинен за смъртта на дете, напада медиите в съда

2014-09-17 15:30:57

Почти четири години след като малката Гери издъхва на операционната маса, делото за смъртта й още се точи на първа инстанция. И днес Софийски градски съд отложи заседанието си с още един месец.

По делото подсъдими са четирима лекари, сред които на първо място е д-р Михаил Маджунов, който оперира Гери и вади сливиците й. Другите трима обвиняеми са на скамейката на подсъдимите, защото в определен момент след първата хирургична интервенция са преглеждали детето, но също не са поискали да се определи кръвната група.

Според прокуратурата д-р Табаков не е предприел „своевременни действия за компенсиране на кръвозагубата на детето", а д-р Юлиян Рангачев и д-р Иглика Станчева са забавили диагностицирането.

Въпреки че е подсъдим, Маджунов не прояви особено смирение и преди заседанието на СГС влезе в словесен конфликт с журналисти, които го заснемаха на влизане в съдебната зала.

Фоторепортер дори получи званието „нещастник"поради това, че върши служебните си задължания. Своеволието на медика далеч не се изчерпа с това, като той дори започна да се разпорежда в съдебната зала, затваряйки вратата й под носа на медиите, които имат правото да снимат всичко случващо се преди влизането на съдебния състав. Юридическият защитник на лекаря обаче така и не упомена, че клиентът й не желае да бъде сниман. Такова волеизявление няма и в обявяването на делото на страницата на Софийски градски съд, каквато е практиката по принцип.

В крайна сметка делото така и не тръгна, а се отложи за 23 октомври.

Оказа се, че за поредната експертиза за състоянието на Гери при оперативните намеси е нужно становището на анестезиолог, който работи с деца. Участието на такъв експерт от детската клиника в „Пирогов" обаче бе съгласувано от страните по делото едва днес. След като наесен тази експертиза бъде представена, делото тръгва към финала си и ще стартират пледоариите на страните.

Припомняме, в края на 2010 г. Гергана Йорданова, тогава на 4,5 години, е подложена на една от най-простите операции - вадене на сливици. Интервенцията е извършена в ИСУЛ от д-р Михаил Маджунов, специалист с 30 години стаж.

Момиченцето е оперирано на 8 декември, като всичко преминава по план и малката е изписана още същия ден. Тя обаче започва да плюе кръв и се връща за преглед, като според Маджунов всичко е наред и просто трябва да пие повече течности. Дни след това обаче проблемът се появява отново, като Гери започва да повръща кръв при хранене.

Майка й я води веднага в болницата, като по нейния разказдвете са разигравани от кабинет на кабинет, докато детето бъде настанено на легло. След това обаче Гери отново повръща кръв и почва да колабира.

Налага се спешна операция, при която обаче се оказва, че кръвопреливане не може да се направи, тъй като дотогава никой не се е сетил да изследва коя е кръвната й група, а вените на детето вече са били толкова свити, че на момента не е могло да се вземе кръв за проба. Момиченцето издъхва на операционната маса 15 дена след операцията на сливиците. Аутопсията сочи, че детето е изгубило много кръв.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати