19 Април 2024 г. Петък

Симеонов: Има информация, че някой е поръчал физическо ликвидиране на Цветан Василев

2014-09-17 10:05:09

Снимка: архив Булфото


Банкерът Цветан Василев се страхува за живота си и най-нормалното нещо е да не иска веднага да бъде екстрадиран в България. Това съобщи пред Нова телевизия един от адвокатите на банкера – Христо Ботев. С опасенията на Василев е запозната и българската прокуратура.

По-късно днес сръбски съд ще разглежда мярката за неотклонение на Василев и той ще присъства лично в залата, стана ясно от думите на другия адвокат на банкера – Константин Симеонов. Не стана ясно обаче къде се намира обвиняемият в момента и дали е в ареста.

Късно снощи банкерът даде показания пред следовател, след като няколко часа по-рано се предаде на сръбската полиция.
Според защитата му Василев се е предал на сръбската полиция, защото искал да покаже, че няма какво да крие.
Христо Ботев обясни още, че според него Василев се притеснява от „кръга от хора, с които има конфликт”.

Симеонов допълни, че има и нова информация, че някой е поръчал неговото физическо ликвидиране.

Според адвоката местоположението на Цветан Василев е станало ясно, след като Симеонов депозира пред прокуратурата своето пълномощно да представлява банкера. То е било подписано в Белград.

По информация на БНР българската прокуратура още не е уведомена официално от сръбските власти за задържане на Цветан Василев. Това уведомление е важно, защото само след него може да бъде стартирана процедурата по екстрадиране на задържан. Очакванията са по-късно днес да се получи и официалното съобщение от страна на Сърбия за задържане на банкера.

Припомняме, че вчера Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград. Той бе обявен за издирване през юли, след като прокуратурата му повдигна обвинение за присвояване в особено големи размери. За мажоритарния собственик на КТБ бе издадена европейска заповед за арест. Той беше обявен за издирване и чрез международната полицейска организация „Интерпол“.

Според началното обвинение на Василев през периода от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. той умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

След поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни от централната банка обявиха, че тази сума е изчезнала от банката.

В началото на септември пък Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата и комисията за конфискация за запор на почти цялото имущество на семейството на Цветан Василев. Блокиран бе контролът на банкера над общо 12 дружества и десетки автомобили и имоти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати