26 Април 2024 г. Петък

Руския печат: Ситуацията в Донбас се превръща в замразен конфликт

2014-09-17 09:42:20

Снимка: архив, Reuters


"Независимая газета" коментира събитията в Киев. Вчера Върховната Рада и Европейският парламент синхронно ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна в общността. А малко преди това стана скандал - депутатите не искаха да гласуват внесения от президента Петро Порошенко закон за специален статут на зони в Донбас, контролирани от самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Петро Порошенко лично убеди депутатите да подкрепят инициативата", твърди изданието. Според някои от тях става дума за "договорена с Русия размяна: специален статут за Донбас срещу ратификация на споразумението с ЕС".

Украинският експерт Костянтин Бондаренко посочва, че след тримесечни преговори ЕС и Русия са стигнали до "компромисно решение: да се ратифицира споразумението за асоцииране, като се отложи с година и половина влизането в сила на онази част от документа, която засяга създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС".

Решението е изгодно за Украйна, тъй като ЕС удължи действието на търговските преференции за украински производители до 2016 година. Русия също е доволна, защото бе отложен свободният достъп на европейски стоки до украинския пазар, значи за година и половина е премахнат рискът тези стоки да плъзнат и по пазарите в Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан), пояснява аналитикът.

Експерти разглеждат споразумението само като политически жест. Според тях ситуацията в Донбас се превръща в "замразен конфликт", който ще спира външнополитическите инициативи и ще връзва ръцете на киевските власти в икономическата им политика, пише всекидневникът.

"Цял куп спорове" предизвиква според него приетият вчера от Върховната рада закон, въвеждащ за три години специален статут за контролираните от проруски сепаратисти зони в Донецка и Луганска област. "Киев явно е готов да се откаже от юрисдикцията си върху част" от Украйна, смята "Независимая газета".

Това е закон за Украйна, а закони за ДНР създава нашият собствен парламент. Решението на Радата обаче може да стане "допирна точка за бъдещи преговори", цитира вестникът първия вицепремиер на сепаратистката република Андрей Пургин.

Със закона на Порошенко "Украйна доброволно създава на своя територия анклав, което е първа стъпка към признаване на ДНР и ЛНР като субекти на властта", смята киевският наблюдател Виталий Бала.

Теоретично в проруската зона може отчасти да влязат осем украински области, чиято територия дава възможност да се прокара по суша път от Русия до Крим, посочва "Независимая газета".

Според Костянтин Бондаренко обаче Украйна засега не се цепи на проруска зона и зона на евроинтеграция: "Виждаме частична юрисдикция на Украйна над някои райони в Донбас. Това още не е разцепление. Но е твърде опасна ситуация".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати