29 Март 2024 г. Петък

"Лудогорец" излиза на митичния "Анфийлд" в мечтан дебют в Шампионската лига

2014-09-16 17:18:51

Още при третия си опит трикратният български шампион "Лудогорец" направи мечтания пробив в Шампионската лига след изключителна драма в плейофа срещу "Стяуа" и стана едва вторият български отбор след "Левски" през 2006 г., който ще играе в груповата фаза на най-силния европейски клубен турнир. Жребият събра разградчани с два от най-успешните клубове в историята - рекордьорa по титли и настоящ носител на трофея "Реал" (Мадрид), петкратния еврпопейски първенец "Ливърпул", както и с най-успешния швейцарски отбор - "Базел". Първото изпитание за "Лудогорец" ще бъде гостуване на митичния "Анфийлд". Двубоят е тази вечер от 21.45 часа.  

Залогът:

"Ливърпул" се завръща в Шампионската лига след петгодишно отсъствие. Последният двубой на "мърсисайдци" в турнира беше загубата от "Фиорентина" с 1:2 през декември 2009 г. След няколко посредствени години, в които се луташе между шестото и осмото място във Висшата лига, отборът се представи много силно през миналия сезон и беше изключително близо до това да сложи край на 24-годишното чакане за титла в Англия. 

Не успя, но все пак се завърна на европейската сцена, което беше основната цел, а възходът под ръководството на Брендън Роджърс вдъхна оптимизъм във феновете, играчите и ръководството за ново силно представяне в Шампионската лига. 


"Лудогорец" ще бъде един от двата дебютанта в тазгодишното издание на турнира и в тази трудна група всяка спечелена точка ще бъде бонус. В клуба обаче са оптимисти, че имат силите да го направят и да не повторят представянето на "Левски" от шест загуби в шест мача при голова разлика 1:17.

Новините: 

"Ливърпул": Отборът получи тежък удар, след като основният нападател Даниел Стъридж се контузи на тренировка на националния отбор и ще отсъства най-малко до края на месеца. Извън строя заради травми са още Емре Чан, Глен Джонсън, Джо Фланагън и Мартин Шкрътел, а под въпрос за двубоя с "Лудогорец" е Джо Алън. Новото попълнение Лазар Маркович ще пропусне срещата заради наказание от миналия сезон. 


"Лудогорец": Най-сериозните проблеми са свързани с вратарския пост, където титулярът Владислав Стоянов е наказан заради червения картон срещу "Стяуа", а Иван Чворович получи контузия и беше опериран. Това наложи на пожар в събота да бъде привлечен канадският национал Милан Борян, който беше картотекиран в последния момент и ще бъде на вратата. Въпреки че нямаше достатъчно време за подготовка и за опознаване с отбора, от треньорския щаб са уверени, че той бързо влиза в час и ще се справи в трудната ситуация.


Треньорите: 

Брендън Роджърс: "Както всички мачове на подобно ниво, ще бъде труден двубой. "Лудогорец" е водещият отбор в България. Проучили сме ги много добре. Обичат да играят атакуващ футбол. Използват схема 4-2-3-1, разчитат на много активни крайни защитни, а Марселиньо се движи много и ръководи играта на отбора. Но важното е как ще играем ние. Ако сме достатъчно концентрирани и покажем своята игра, не би трябвало да имаме проблеми."

Георги Дерменджиев: "Ние имаме атакуващ стил на игра и опитваме да го използваме винаги, когато можем. И в този мач ще е така. Но както е казано във футбола, всеки играе толкова, колкото му позволи съперникът. Ако се наложи да играем дефанзивно, ще го направим, но ще използваме всеки един шанс да атакуваме. Още след жребия казах, че ще спечелим точки. Не мога да кажа в кой мач и срещу кой отбор, но ще спечелим точки в Шампионската лига."


Моментна форма:

"Ливърпул" записа две загуби в първите си четири мача за сезона. Английският вицешампион има доста проблеми в защитата и допусна голове в три от тези срещи. В събота при поражението с 0:1 от "Астън вила" те изиграха и един от най-слабите си в атакуващ план за последните 18 месеца. 

"Лудогорец" спечели само един от последните си четири мача в Европа - при домакинството на "Стяуа" в реванша от плейофите, но това се оказа достатъчно за влизане в групите на Шампионската лига. В първенството отборът от Разград няма поражение в последните си седем срещи, но в две от последните три записа равенства - "Локомотив" (София) и "Берое". През уикенда шампионите победиха като домакини "Ботев" (Пловдив) с 2:1. 


Играчи на фокус: 

Рахийм Стърлинг: Едва на 19 години, а вече се превърна в основен играч както на "Ливърпул", така на английския национален отбор. Направи впечатляващ минал сезон, а в началото на този продължава да показва израстването си с всеки изминал мач. Той записа два гола и една асистенция в трите си срещи като титуляр, а в събота срещу "Астън вила" получи почивка и се появи в игра в 60-ата минута. Със своята бързина, техника и повратливост Стърлинг ще бъде най-сериозната заплаха за българския отбор. При всяка удобна възможност търси пробив в наказателното поле и трудно може да бъде спрян дори от най-качествените защитници в Англия. Ще подложи на огромно изпитание както крайните, така и централните бранители на "Лудогорец".


Козмин Моци: Румънският защитник се превърна в истинска сензация, след като застана на вратата при изпълнението на дузпи срещу "Стяуа" и с една вкарана и две спасени класира "Лудогорец" в Шампионската лига. Сега обаче от жизненоважно значение ще бъде да внесе стабилност в отбраната на българския шампион, която несъмнено ще бъде подложена на сериозен натиск от първата минута на "Анфийлд".

Факти:

*"Ливърпул" загуби последния си мач срещу български отбор - с 0:1 срещу ЦСКА на "Анфийлд". 

*"Мърсисайдци" имат шест победи и две загуби в осемте си мача срещу отбори от България. 

*Английският вицешампион ще участва в групите на Шампионската лига за девети път. В предишните си осем участия отпадна в първия кръг два пъти - 2002/2003 и 2009/2010. 

*
"Лудогорец" за първи път в историята си ще се изправи в официален мач срещу английски отбор. 

*Българският шампион има само седем победи в 15-те си мача през този сезон. 

*"Ливърпул" преследва победа номер 100 в квалификациите и основната фаза на Шампионската лига и Купата на европейските шампиони. 

Вероятни състави: 

"Ливърпул": Симон Миньоле - Хавиер Манкийо, Деян Ловрен, Мамаду Сако, Алберто Морено - Стивън Джерард, Джордан Хендерсън, Фелипе Коутиньо, Рахийм Стърлинг, Адам Лалана - Марио Балотели;

"Лудогорец": Милан Борян - Жуниор Кайсара, Александър Александров, Козмин Моци, Йордан Минев - Светослав Дяков, Фабио Ешпиньо, Михаил Александров, Дани Абало, Марселиньо - Роман Безяк.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати