19 Април 2024 г. Петък

Русия възстановява космическата база в Крим

2014-09-16 14:15:17
Плановете на руската федерална космическа агенция Роскосмос за възстановяване в Крим на база за подготовка на експедиции на Международната космическа станция /МКС/ нямат никакво отношение към политиката. Това твърди ръководителят на Научно-изследователския изпитателен център за подготовка на космонавти „Гагарин“ Юрий Лончаков. 

По-рано западни медии съобщиха, че възстановяването на базата в Крим е коварен план на Москва, в резултат на който Западът ще трябва да счита Крим за част от Русия или да се откаже от МКС. 

„Днес нашият център има възможност да възстанови и разшири базата за специална подготовка и рехабилитация на космонавтите, която първоначално беше създадена за това – преди 50 години, когато с това се занимаваха Юрий Гагарин и неговите другари от първи отряд“, разказа Лончаков пред „Российская газета“.

След разпадането на Съветския съюз базата, която се намира на брега на Черно море близо до град Евпатория, беше предадена на Украйна. 

Преди това космонавтите започнаха да се обучават край Новоросийск и в района на Сочи, а през последните три години това ставаше на язовира на специалния център на Министерството на извънредните ситуации в Ногинск в Московска област. Лончаков изтъкна, че местоположението на създадената преди половин век база има много плюсове за бъдещите космонавти – те могат „да провеждат пълноценни тренировки на море, а не да се ограничават с имитация на приводняване“. 

Освен това близо до базата се намира летище „Гвардейское“, което може да приема транспортни самолети с едрогабаритни товари, включително и тренировъчните капсули на спускаемите апарати „Союз“. 

„Точно поради тези съображения предложихме да бъде възстановена базата на Центъра за подготовка на космонавти в Крим, така че в бъдеще там да се провеждат отговорни тренировки на международните екипажи. Мисля, че те биха могли да започнат още през следващата година“, добави Лончаков. 

За „дипломатически капан“, който руската страна била подготвила на Запада, писа по-рано британският вестник „Таймс“. В материала на вестника се посочваше, че в момента западните космически агенции практически изцяло зависят от Русия, тъй като те достигат до МКС с руски „транспорт“. Следователно Русия има възможност да  „отлъчи“несговорчивите колеги от работа в космоса. Или пък американците ще трябва да ходят в Крим без украинска виза, признавайки по този начин новия дипломатически статут на полуострова. 

„Това много прилича на ситуация, в която една двойка се опитва да получи развод, но живее в един и същи дом – единият на първия етаж, другият – на втория, но те са принудени отново и отново да се срещат в кухнята“, цитира изданието думите на експерта по разработка на космически програми в Американския университет /Вашингтон/ Хауърд Маккърди. 

Междувременно американската телевизия NBC твърди, че възстановяването на базата в Крим ще бъде само бреме за руския бюджет, след като тренировките в Черно море могат да се провеждат и в Сочи, където космонавтите тренираха по-рано. 

САЩ в момента се опитват да преборят зависимостта от руските ракети носители „Союз“. НАСА иска да сключи договор с една от частните американски компании, която да създаде алтернативна совалка за транспортиране на астронавтите до МКС. Кога това ще стане, не е известно. 

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин посъветва НАСА да изпраща своите астронавти в орбита с помощта на батут. Той не изключи също така след 2020 г. Русия може да се откаже от експлоатацията на МКС, пише Newsru.com.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати