26 Април 2024 г. Петък

За гражданска позиция срещу олигархията призова Близнашки в УНСС

2014-09-15 16:44:18

С родолюбиви призиви и философски цитати стартира 94-ата учебна година на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Икономическият ВУЗ повери тазгодишния си 15-и септември на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, който призова всички студенти и преподаватели да работят заедно с него за доброто на отечеството.

По думите на премиера преподавателите в УНСС са безспорни научни авторитети и видни общественици и държавници.Обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция, подчерта Близнашки, като се аргументира и с цитата на Трябва да живееш за другите, ако искаш да живееш за себе си."

По-късно, минути след края на тържественото откриване на учебната година, той обясни пред медиите, че в отвореното ни общество всеки търси изява, но понякога си служим с крайни средства
Да не допуснем онзи диктат на олигархията, който някои се опитаха да приложат преди малко повече от година, обясни той, като с това аргументира пожеланието си за гражданска позиция на младите.

Професорът не пропусна да даде пример на всички амбициозни младежи с юридическия студентски отбор на УНСС, който през лятото надви в състезание Харвард. 

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев също намери повод за гордост и похвала сред възпитаниците на ВУЗ-а. Негов поучителен пример стана възпитаничката на УНСС Кристалина Георгиева, която след еврокомисарското си място постигна още един успех за страната ни и зае вицепредседателско място в Европейската комисия, както и много сериозен ресор.

Трудностите ни направиха по-силни, по-мъдри, дадоха ни оптимизъм, настоя Статев. По думите му, интересът към УНСС продължава да расте въпреки демографския срив. Първи запълнихме всички места от плановия прием за над 4000 първокурсници. 

Тук учат най-умните и мотивирани млади българи, категоричен бе ректорът. Според него 87 % от завършилите по данни на НСИ веднага почват работа по специалността. Търсете истината и не падайте в капана на нихилизма. Обичайте УНСС и България, призова за финал ректорът.

Преди 135 г. се създава Търновската конституция, а държавността ни се възражда, тогава се полагат основите на демократично гражданско общество с равни граждани. Оттогава тръгна традицията образованието да е единствен критерий за успех. За да пребъде модерното ни общество, всички ние трябва да споделяме общи ценности, да се придържаме към едни и същи правила и да се борим срещу корупцията и покварата. Бъдете гладни за знания, но бъдете и ранобудни, когато се налага.
Това гласи посланието, което Близнашки остави в Златната книга на УНСС.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати