26 Април 2024 г. Петък

Щастието струва 75 000 долара

2010-09-08 23:16:57

Дали парите могат да ни купят щастие или не? Учени от университета "Принстън" не само смятат, че е възможно повечето парични средства да ни направят по-доволни от живота, но са изчислили и точно колко трябва да е сумата.

Според резултатите от проучване, проведено сред 450 хил. американци, щастието на хората се повишава правопропорционално на заплатата им. Най-доволни сме някъде с около 75 хил. долара повече, смятат учените. 

След това достигаме своеобразна точка на насищане и повечето пари не ни правят по-щастливи.

Макар че участниците в изследването твърдели, че сумата от 75 хил. долара била връхната точка на щастието им, учените установили, че високият доход влияе сериозно върху това дали сме доволни от живота си или не и каква самооценка имаме.

Най-горди от постиженията си се оказали печелещите около 160 хил. долара.

Ръководителят на изледването - проф. Данел Канеман от "Принстън" - обяснява, че когато говорим за щастие, е важно да правим разлика между спомени и опит.

Всеки един от нас е сбор от спомени за живота си и реално случващото се в момента.

Частта, която запомня случилото се досега, обмисля информацията за вземане на решения. Според Канеман ние си мислим, че избираме от няколко алтернативи и съдим според опита си, но всъщност избираме чрез спомена за опита си.

Двете части са свързани и с две различни представи за щастие. Половинката, отговаряща за настоящето, е доволна от момента, от случващото се в днешния ден. Тази, свързана със запаметяването на опита, е щастлива в дългосрочна перспектива - когато човекът е доволен от живота си като цяло.


Според учените от "Принстън" именно разликата между двата вида щастие и двете части от всеки един от нас определят дали парите ни правят по-щастливи.

Частта на опита и спомените за него не става по-доволна от живота с увеличаване на заплатата - тя съзнава, че парите не могат да купят щастие, но и че липсата им прави човека нещастен.

Другата част - отговаряща за настоящето - обаче е на принципа "колкото повече, толкова повече" и увеличението на дохода я прави по-щастлива.

Повечето пари влияят дори на нервната ни система и на здравословното състояние, допълват психолозите от "Принстън".
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати