19 Април 2024 г. Петък

Такова уродливо купуване на гласове с пари няма и в Африка, отчаян Бакалов

2014-09-15 10:05:13

Такова уродливо явление като купуването на гласове с пари няма и в Африка.

Това заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, след като взе участие в церемонията при Паметника на Незнайния воин по повод празника на пожарникарите.

Бакалов разясни най-общо схемата за търговия на преференциалния вот. По думите му, кандидати, които са на по-задни позиции в листите, се опитват да работят за собствена полза и изгода. Купувайки гласове, те се преместват на по-предни позиции.

Самият вътрешен министър оповести, че вече имат сигнали и засечки на кандидати, които работят по тази схема, но не уточни в кои райони са нарушителите.Бакалов изтъкна още, че Изборният кодекс не дава възможност първите в листите да бъдат изместени, но от втория кандидат нататък е възможно.

Иначе извън престъпната схема с преференциалния вот има десетки сигнали за класическото купуване на гласове. Оказва се обаче, че се появяват и по-модерни начини, като Бакалов даде за пример т.нар. кастинг, чрез който се получава финансиране впоследствие.

МВР е взело мерки за нормалното протичане на изборния процес, като вътрешният министър увери, че отдавна е изпратил указания до районните участъци. Към момента вече има задържани групи в Северозападна България, като Бакалов уточни, че най-вероятно ще има и други.

Що се отнася до служителите на МВР, които са командировани на границата и това как те ще гласуват поради 12-часовите смени, Бакалов увери, че проблемът е решен с ЦИК и всеки, който желае да упражни правото си на глас, може да го направи.

Той обаче отхвърли въпроса за това, колко служители на МВР ще бъдат командировани в чужбина за изборите, като се аргументира с това, че това е работа не на МВР, а на Министерството на външните работи.

От своя страна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че още когато служебният министър е заел поста си, е бил изработен анализ на лицата, за които са получавани данни, че са купували гласове. Над 1000 лица с рисков профил са установени и изпратени на областните дирекции с цел предотвратяване на евентуална престъпна дейност.

„Този път няма да чакаме някой да бъде задържан за купуване на гласове", категоричен бе Лазаров. Той уточни, че там, където има доказателства за престъпна дейност, лицата се задържали.

На професионалния празник на пожарникарите вътрешният министър им пожела да бъдат живи и здрави, но изтъкна, че в този случай не им пожелава да им върви по вода, по две причини - че в единия случай се налага да работят по отводняване, а в другия случай - да гасят пожари.

Освен това Бакалов похвали българската система на борба с пожарите, като изтъкна, че още от създаването много европейски столици са взели именно българския модел на пожарната.

Министърът поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на всички загинали служители.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати